Internationellt symposium på Skoklosters slott - Tema trä

Världens enda byggarbetsplats från 1600-talet. När Greve Wrangel dog lämnade hantverkarna kvar sina verktyg och gick - för att inte komma tillbaka. Salen förblev ofullbordad. Foto: Helena Bonnevier/Skoklosters slott/SHM (CC BY)

Vad kan vi lära oss av hantverk och design från 1600-talet? Den 16-19 september hålls ett internationellt symposium för yrkesverksamma där trä är den gemensamma nämnaren. Symposiet arrangeras av föreningen Malmstens Alumni, i samarbete med Malmstens Linköpings universitet och Skoklosters slott vid Statens historiska museer.

 

Symposiet Woodworking Tools & Techniques – Past, Present & Future i Stockholm har som syfte att sammanföra en mångsidig grupp av yrkesverksamma med trä som gemensam nämnare. Det handlar om konsthistoriker, möbelsnickare, konservatorer, formgivare och hantverkare. Ambitionen är att täcka in historiska, teoretiska, tekniska och designrelaterade aspekter. Symposiet tar avstamp i 1600-talets tekniker - sådant som det finns många exempel av på Skoklosters slott.

bild
Skoklosters slotts svarvkammare och verktygssamling är unika i Europa. Verktyg har på många håll använts, slitits ut och därefter kastats, men här har de sparats. Foto: Erik Lernestål/Skoklosters slott/SHM (CC BY)

- Slottets samlingar är mycket kända internationellt och till symposiet kommer deltagare från 20 länder för att lära sig mer av dem, säger Lotta Lindley, slottsfogde och möbelkonservator på Skoklosters slott.

Symposiets program är innehållsrikt och behandlar många områden på ämnet trä. Under en dag kommer besökarna att befinna sig på Skoklosters slott med visning av slottet, kunskapsutbyte och fördjupning i bland annat arkitektur, takrestaurering och demonstration av en rekonstruerad passigsvarv. Originalet från 1600-talet finns i greve Wrangels svarvkammare som ligger placerad vid den ofullbordade salen – världens enda byggarbetsplats från samma tid.

bild
Wrangels svarvkammaren med unika verktyg från 1600-talet. Foto: Erik Lernestål/Skoklosters slott/SHM (CC BY)

- Skoklosters slott har en världsunik samling med exempelvis många spektakulära möbler som inte finns någon annanstans, säger Ulf Brunne, en av initiativtagarna till symposiet och tidigare studierektor och avdelningschef vid Malmstens Linköpings universitet. Han fortsätter:

- Man var otroligt skickliga på 1600-talet och utvecklade nya tekniker – så det finns väldigt mycket att lära sig genom att studera äldre möbler.

Symposiet pågår 16-19 september och kommer att resultera i en digital publikation som publiceras publikt på Malmstens alumnis webbplats och sociala kanaler under hösten. Vissa programpunkter kommer också att hållas i Barockhallen på slottets systermuseum Historiska museet, Statens historiska museer.