Branäs gör rekordstor liftinvestering och blir Sveriges fjärde största skidanläggning

Foto: Branäsgruppen

Branäs i norra Värmland gör en rekordinvestering på en ny sittlift till toppen inför kommande säsong. Sexstolsliften Toppexpressen blir Branäs största liftinvestering någonsin och början på en fortsatt storsatsning för anläggningen som idag är den fjärde största i Sverige.

– Inom ett par år påbörjar vi bygget av ett helt nytt skidområde, Branäs Syd, och vi ser den här liften som en form av startskott på det ”nya Branäs”. En väg till toppen, utöver Gondolen, har länge varit efterfrågat och vi är därför oerhört glada och stolta över att kunna presentera Toppexpressen, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Toppexpressen är en investering på cirka 85 miljoner kronor, vilket är den största liftinvesteringen som Branäs någonsin har gjort. Expressliften med sex stolar sträcker sig från området Mattesdalen ända upp till toppen och klarar av att transportera 2 400 personer i timmen.

– Målsättningen med liften är att den ska binda ihop hela Branäs ännu bättre än vad vi gör idag. I dagsläget tar sig gästerna till toppen via Gondolen i Branäs By, men via Toppexpressen får man ytterligare ett alternativ och från Byn är liften bara en grön backe bort.

I samband med bygget av liften genomför Branäs justeringar på toppen för att optimera flödet av skidåkarna som kommer från Gondolen och Toppexpressen. En ny dragning under Gondolen öppnar upp en ny skidväg till de populära backarna Långsvängen, Branten och Storbacken.

Gästflödet gynnas av expressliften redan från dag ett, men det finns även ett långsiktigt tänk bakom rekordinvesteringen.

– Mattesdalen är ett växande område och när vi nu snart ska expandera ytterligare åt det hållet och påbörja bygget av skidområdet Branäs Syd blir en knytpunkt mellan dalen och toppen än viktigare. På så sätt kan vi erbjuda fler möjligheter och åkvägar för gästerna.

bild
Foto: Branäsgruppen

Bygget av det nya skidområdet Branäs Syd, som kommer att erbjuda mängder av nya backar, liftar, boenden och restauranger, är planerat att starta under slutet av 2023. Liften Toppexpressen ska däremot stå klar redan till säsongstart 2022/2023.