Skärpta restriktioner – ett slag mot Sats

Jessica Gow/TT: Sats har presenterat delårssiffror. Arkivbild.

Över sju miljoner svenskar omfattas numera av de skärpta allmänna råden för att stävja smittspridningen av covid-19. Bland råden finns bland annat en rekommendation att avstå från att vistas på gym.

För vd:n Sondre Gravir och norska gymkedjan Sats med 84 anläggningar och 226 000 medlemmar i Sverige , framförallt i storstadsområden, har det fått omedelbara konsekvenser. Efter att under tredje kvartalet sett hur verksamheten återhämtat sig efter vårens nedstängning har man nu fått vidta nya åtgärder.

Stor variation

Myndigheternas rekommendationer påverkar vår verksamhet i hög grad, det är helt klart. I Sverige har vi den senaste veckan tagit ett aktivt grepp för att minska besökstalen, säger Gravir syftar på att man bland annat uppmanat medlemmar att använda Sats digitala träningspass.

Vi ser att flera medlemmar väljer att sätta sina medlemskap på paus och det har vi full förståelse för. Precis som vi skriver i delårsrapporten förväntar vi oss nu inte någon medlemstillväxt under fjärde kvartalet.

Hur mycket det betyder i minskad omsättning vill Gravir inte uppge i nuläget.

När det gäller personalstyrkan är läget annorlunda från i våras då man tvingades stänga ned anläggningar. Det är i nuläget inte aktuellt med permitteringar, säger Gravir.

Nu är det snarare så att vi behöver mer personal. Vi håller i flera gruppträningar än tidigare då man inte kan vara lika många deltagare på ett pass.

Svalt mottagande

På Oslobörsen fick däremot morgonens rapport ett svalt mottagande. Aktien handlas ned drygt fyra procent och har för året backat omkring 25 procent efter att ha börsnoterats förra hösten.

För tredje kvartalet gjorde man en liten förlust före skatt på sex miljoner norska kronor. Det kan jämföras med vinsten på 37 miljoner samma period föregående år.

Antalet medlemmar sjönk till 662 000 från 687 000 samtidigt som omsättningen steg från 938 till 955 miljoner kronor. På den svenska marknaden ökade intäkterna med åtta procent till 330 miljoner norska kronor. Trots den nya utvecklingen gällande smittspridning ser dock inte Sondre Gravir att tidigare expansionsplaner, bland annat på den svenska marknaden ska ändras.

Nej, vi meddelade tidigare i veckan uppköp i Norge och ska öppna upp två anläggningar i Stockholm under fjärde kvartalet, säger han.