Idrottsungdomar städar upp längs fem av Sveriges älvar

Ryttare från Åre ridskola plockar skräp på stranden i Åre, Indalsälven. Foto: Städa Sverige

För åttonde året i rad har idrottsungdomar plockat skräp längs fem av Sveriges älvar. Och återigen har rekord slagits i alla kategorier. 2 642 deltagare från 105 idrottsföreningar/lag har plockat 30 ton skräp under Älvstädningen 2020. Dessutom har nya kommuner anslutit sig till Älvstädningen och förlängt städsträckan ytterligare. Totalt har över 30 mil älv städats.

Älvstädningen är ett miljöprojekt i samarbete mellan Städa Sverige och elbolaget Fortum. Under två helger i augusti plockade idrottsungdomar skräp längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven i kampen mot nedskräpning och tjänade samtidigt en peng till lagkassan. Redan i april smygstartade Älvstädningen då föreningar i Leksand rensade Dalälven innan vårfloden kom.

Spår i naturen efter hemestrande
Hemestrande i Sverige under sommaren har på många platser inneburit stora påfrestningar och ökad nedskräpning, vilket märktes också under Älvstädningen. Tydliga spår av hemestrande och tid på hemmaplan är det stora antal solstolar, trädgårdsmöbler, engångsgrillar och mängden byggmaterial som har hittats i år. Konfetti i form av hjärtan, guldstjärnor och silvermetall påvisar rester av bröllop, fester och tillställningar utomhus.

Hittat allt mellan himmel och älv
Som alltid har vanliga saker som plastförpackningar, glas- och metallburkar och cyklar hittats vid och i älven. På sträckor där det tidigare har städats är det oftast mindre skräp än året innan och det visar att insatserna ger resultat. Andra etapper var nya för i år och resulterade i mycket skräp. Många föreningarna hittade också dumpningsplatser med både historiskt och nytt skrot.
- Älvstädningen äger rum i ungdomarnas närområde och följer älvarnas flöde genom mycket varierande miljö. Det visar sig vara en stor skillnad på mängden skräp från plats till plats och även vilket sorts skräp som slängs på olika ställen, säger Maja Nordgren, projektledare på Fortum Sverige.

Älvstädningen berör ungdomarna
Ingen som varit med och plockat skräp i Älvstädningen lämnas oberörd. Den som en gång har plockat skräp efter andra drar sig för att själv slänga skräp där det inte hör hemma. Att städa i naturen upplever ungdomarna som ett meningsfullt och roligt sätt att tjäna pengar.
- Vi kommer att fortsätta engagera ungdomar att städa i naturen, för att minska nedskräpningen men också för att skapa ett medvetande hos ungdomarna och lägga grunden till deras miljöengagemang. Ungdomarna gör ett fantastiskt jobb och är våra lokala miljöhjältar, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

I år har det varit extra viktigt för föreningarna att få städuppdrag eftersom många andra aktiviteter för att tjäna pengar till lagkassan har försvunnit i och med pandemin.