Nu tar Pippi emot – med strikta regler

På Katthults torg sitter Magnus Hjelm på huk och rensar ogräs mellan kullerstenen. Utan att själv tänka på det är Magnus där han sitter en typisk bild av hur verksamheten fått drivas de senaste veckorna.

Personal har fått kliva ur ordinarie yrkesroller och in i något helt annat under en tid när inget varit normalt, inte heller i Mattisskogen, Bullerbyn eller hos Karlsson på taket.

Vi skådespelare har varit i vår lilla bubbla och kunnat repetera inför showerna, men sedan har vi också gjort mycket annat som till exempel rensat i rabatterna, konstaterar han leende.

Firar jubileum

Allt var egentligen upplagt för en fantastisk säsong. Pippi Långstrump firar i år 75 år och inför jubileet har det satsats stort. Ett nytt Villa Villekulla har byggts upp med 2 000 åskådarplatser. Inför säsongsstarten den 15 maj var det tänkt att Inger Nilsson som spelade Pippi i filmerna skulle klippa invigningsbandet.

Sedan kom det emellan som ingen kunde förutse och man fick skjuta upp starten tills nu, den 17 juni.

Den valda veckodagen, en onsdag, är vald med omsorg, för då brukar trycket av parkbesökare vara betydligt lägre. Förhållningsreglerna är tydliga.

Vi kommer att släppa in max 1 500 gäster per dag jämfört med normalt 8 000 gäster. Vi börjar oerhört försiktigt och alla biljetter ska bokas. När biljetterna är slut för en dag, då är det också stopp, säger vd Joacim Johansson.

Förhållningsreglerna inne på anläggningen är också många. Joacim Johansson bär precis som alla annan personal en liten bricka på bröstet med budskapet, "Håll avstånd". Publikläktarna har delats upp i sektioner och exempelvis utanför Lotta på Bråkmakargatans hus finns något Astrid Lindgren knappast kunna föreställa sig, nämligen handsprit utställd.

Det kommer bli lite halvstympat och lite konstigt. Samtidigt är det positivt att kunna öppna i någon form och kunna erbjuda familjer att göra något roligt i dessa begränsade tider, säger Joacim Johansson.

Många utmaningar

Utmaningarna är dock på många, vilket han medger. Det räcker med att gå upp för den smala trappan till Villa Villekullas vind med massor av Pippi-saker på golvet för att inse att det knappast är statsepidemiolog Anders Tegnells favoritplats.

Klart det finns utmaningar, samtidigt handlar det om 18 hektar mark. 1 500 gäster blir automatiskt utspridda och vi är helt säkra att vi ska klara av det här. Sedan finns också ett ansvar hos gästerna. Ser man att det är fullt på en plats, då ska man tänka att "vi går till en annan plats och kommer tillbaka".

Ekonomin är en annan del. Temaparken som ägs till drygt 90 procent av Astrid Lindgren Förvaltning AB omsatte 2018 drygt 200 miljoner kronor. Det finns dock inte som hos Pippi en kappsäck med guldpengar och pandemin kommer att innebära en rejäl törn omsättningsmässigt.

En månads försenad premiär ger ett minus på 10-15 miljoner konor men framförallt kommer begränsningarna i juni-juli att slå väldigt hårt. Vi har en kalkyl på minus 40 miljoner kronor. För att gå ekonomiskt jämnt upp behöver vi ha cirka 2 000 gäster om dagen och senare gärna komma upp i 3 000 för att få kostnadstäckning, säger Joacim Johansson, som dock uteslutit höjda biljettpriser.

Allt är dock bättre än det mardrömsscenario man tvingades ha i beräkningarna – att parken skulle förbli stängd hela sommaren. Dessutom har Folkhälsomyndighetens besked om lättade reserestriktioner fått bokningarna att skjuta höjden igen. En annan utmaning kvarstår dock: de utländska turisterna.

Gäster från Tyskland?

Varumärket Pippi Långstrump är naturligtvis internationellt gångbart men där är Joacim Johansson krass inför sommaren med bland annat reserestriktioner för tyska medborgare.

Vi kommer se ett betydande tapp. Tyskland är vår huvudmarknad utomlands och frågan är hur många tyska turister vi kommer ha om de behåller karantänsbestämmelserna. Det kommer slå ännu hårdare mot Astrid Lindgrens barndomshem där vi har museum och guidade turer.

Ekonomiska effekter är dock en sak. Något annat som nu försvinner men inte går att mäta i kronor är själva mötet mellan karaktärerna från Astrid Lindgrens böcker och små besökare. Hur ska det bli att förklara för en sjuåring som sett fram emot hela våren att få träffa Pippi eller Ronja, men att det nu får ske med två meters avstånd?

Kramen man får av barn när de ser konstapel Kling och Klang... den är så härlig, säger skådespelaren Magnus Hjelm.

Den kommer att försvinna och det känns jättetråkigt. Vi får göra på ett annat sätt samtidigt som det här nu är allas verklighet.