Sim-kort hjälper eGain sprida värme

Thorbjörn Geiser hade en idé om ett effektivare sätt att reglera värmen i bostadshus. I dag är han vd för snabbt växande eGain, som förser europeiska byggjättar med mobil fastighetsdrift.

Det var i början av 2000-talet som entreprenören Thorbjörn Geiser fick sin ursprungsidé. I stället för att enbart utgå ifrån utomhustemperaturen när man bestämmer värmen i ett bostadshus borde man också ta hänsyn till solljuset, vindstyrkan, vindriktningen, luftfuktigheten och väderprognoser. På så sätt kan man spara 10-15 procent i uppvärmningskostnader för fastigheten.

– Vi ville byta ut de förlegade mätenheterna som skickar signaler till fastigheternas fjärrvärmecentraler mot intelligenta mottagare, säger han. På så sätt skulle vi kunna tillföra exakt den mängd energi som behövs i varje ögonblick för att få bästa möjliga komfort.

Lösningen var både kostnadseffektiv och miljömässig, insåg Thorbjörn Geiser, som 2002 startade det Kungsbackabaserade företaget eGain, experter på vad som då kallades prognosstyrning. Den stora utmaningen var att komma på ett sätt att kommunicera med mottagarna.

– Då fick vi kontakt med Telenor vilket ledde oss fram till en teknik där vi byggde elektroniska enheter med e-sim-kort i kretskort. Sedan kunde vi kommunicera med fastigheterna via mobilnätet.

Hittills har Telenor levererat 20 000 e-sim-kort till eGain. Korten är en förutsättning för att eGain ska kunna erbjuda kostnadseffektiv och miljövänlig styrning av värme till fastighetsägare långt utanför Sveriges gränser.

– Ingen annan har kunnat erbjuda lika bra support, kompetens eller erfarenhet på området telematik som Telenor. Företaget har sett hur vi kan förbättra vår kommersiella lösning med nya tjänster, funktionalitet och teknisk support, och har också insett att det är bra för dem om de kan hjälpa oss att växa. Sådant är väldigt värdefullt, säger han.

Molnbaserad server analyserar
I dag reglerar eGain forecasting™ värmen i 250 000 lägenheter i 11 länder runt om i Europa, vilket gör eGain till världsledande på området. Bland företagets samarbetspartners i Sverige märks bland annat Lundbergs, JM och Einar Mattsson.

Dessutom har företaget installerat ungefär 15 000 klimatloggar som håller koll på både temperatur och fukt i enskilda lägenheter. All information analyseras fortlöpande av en molnbaserad server i Kungsbacka, som följer upp och korrigerar värmetillförseln för största möjliga energibesparing.

– Minst en gång om året får kunderna rapporter, där de kan se hur mycket de har sparat och hur mycket koldioxidutsläppen har minskat. I snitt handlar det om besparingar på ungefär 12 kWh per kvadratmeter bostadsyta. Det motsvarar cirka 10-15 procent av energiåtgången i en byggnad.