1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening med visionen att alltid ligga steget före och vara den förening i Sverige som utvecklar svensk fotboll mest. Nu tar man föreningsutvecklingen ett steg längre och bjuder in sina intressenter att utveckla föreningen med hjälp av en öppen digital plattform.
Djurgården Fotboll har ca 12 000 medlemmar och är därmed Sveriges största fotbollsförening. Sedan 2006 har man arbetat med projektet Djurgårdsandan, en verksamhet som aktivt arbetar med ungdomar genom engagemang för hälsa, integration och mot kriminalitet, samt främjande av en positiv supporterkultur. Plattformen kommer att prövas i Djurgårdsandans verksamhet för att senare förhoppningsvis kunna användas för att utveckla andra verksamheter i Djurgården Fotboll. Ambitionen är att detta ska ge föreningen en bättre uppfattning om intressenters önskemål om utvecklingsområden. Plattformen, som man inom DIF kallar för DIFNET, kommer att integreras på dif.se. DIFNET är en förkortning som står för DIF-Interna-Intressentnätverk.
– Inom Djurgården Fotboll har vi fantastiskt drivna och idérika medlemmar som vill hjälpa till att utveckla föreningen. Genom att öppna en lättillgänglig digital plattform får vi nu möjlighet att bjuda in till dialog, samverkan och insyn. Det här hjälper oss att hitta och utveckla idéer, och lika viktigt, hantera och systematisera feedback vilket i sin tur utvecklar verksamheten. Vi vill mobilisera alla Djurgårdare där ute, som utifrån olika perspektiv på verksamheten ser det som vi kanske missar, säger Filip Lundberg, hållbarhetsansvarig i DIF.
Satsningen på detta grundar sig i flera insikter Djurgården Fotboll fått under sitt hållbarhetsarbete där man jobbat med att identifiera vad som utgör en hållbar förening i föränderlig miljö. Behovet av att ha en fungerande metod för hantering av idéer och feedback har varit en prioriterad utmaning. Djurgården är hela Stockholms lag och ambitionen är att ytterligare stärka föreningens närvaro i Stockholms alla områden.
– Djurgården Fotboll blir först i fotbollssverige med att använda en digital plattform för idéutveckling. Det gör det möjligt för alla intresserade att engagera sig och bidra till föreningens utveckling. Detta är en modell som näringsliv och offentlig sektor länge använt sig av för dra nytta av allas vilja att vara med och bidra till framgång. Människor i och runt verksamheten är den viktigaste innovationsresursen man kan ha, och med 12 000 medlemmar så garanterar jag att det finns många guldkorn att hämta för föreningen, säger Jakob Lindvall, vd på Idea2Innovation som står bakom plattformen Djurgården nu använder sig av.