Ingen vill att ens barn, syskon eller förälder ska drunkna. Alla vet dock att inte ens en kompetent badvakt kan ha ögon överallt eller hela tiden. Badvakterna behöver hjälp. Det är där drunkningslarmen kommer in. Inte i stället för badvakten, men just som hjälp.
Om en människa blir liggande på botten av bassängen över en given tidsperiod kommer badvakt automatiskt informeras om drunkningstillbud via tekniska hjälpmedel som radio, bildskärm, ljus- eller ljudsignal. Detta kallas automatisk avkänning. Nordisk Sport & Fritidsmiljö har tidigare inlett ett försök till en medvetandehöjning av säkerhetstänkande i relation till våra badhus och simhallar. Med den här texten fortsätter vi den processen mot målet noll drunkningar i våra anläggningar. Det finns idag fyra aktörer som erbjuder drunkningslarm med automatisk avkänning. Vi har kontaktat två av dem, Swimeye och Poseidon. De har fått skriva varsin text.
Poseidon:
Inom de flesta branscher använder vi oss av mer och mer tekniska hjälpmedel för att underlätta vårt arbete, Badhus är inget undantag. Under det senaste decenniet har det blivit mer och mer vanligt att man installerar ett drunkningslarm för att öka säkerheten och hjälpa badvakterna att snabbt upptäcka ett möjligt drunkningstillbud.
Varför använda hjälpmedel för att förhindra drunkning?
Ett badhus är en härlig plats att vistas i, men badvakterna har en tuff utmaning och det finns uppenbara svårigheter med att övervaka en bassäng. De ska i en miljö med hög luftfuktighet, temperatur och ljudnivå kunna hålla fokus och ha koll på samtliga badande i bassängen. Lägg där också till ljusreflektioner och vågor på vattenytan. Det gör det till en näst intill omöjlig uppgift att upptäcka om någon är i färd med att drunkna.
Detta är något som kommunerna är väl medvetna om och sedan drunkningslarm introducerades på den svenska marknaden för cirka 5 år sedan har efterfrågan ökat. Fler och fler kommuner är nu också villiga att investera i ett drunkningslarm för att underlätta för badvakterna och öka säkerheten för de badande.
Exempel på badhus som idag har drunkningslarm är Arena Skövde, Angered Arena, Ystad Arena och Hylliebadet.
Vad är ett drunkningslarm?
Man kan säga att det fungerar som - badvaktens tredje öga -. Systemet övervakar kontinuerligt bassängens volym och triggar ett larm om någon ligger stilla på botten. Och till skillnad från badvakterna är det helt oberoende av de rådande förhållanden som finns i ett badhus. Det påverkas inte av luftfuktighet, värme, stress eller ljudnivå. Drunkningslarmet larmar personalen med ljud och positionsangivelse när en person legat stilla på botten i 10-15? sekunder. På så sätt vet badvakterna var olyckan inträffat och kan snabbt komma till undsättning för att på - börja livräddning. Men det är också viktigt att nämna att ett drunkningslarm inte ersätter badvakterna. Det är ett komplement för att hjälpa dom i sitt dagliga arbete och som ökar säkerheten för de badande.
Olyckor händer i alla badhus
Oavsett hur välutbildad personal vi har och hur goda våra rutiner för säkerhet än är så finns möjligheten att en drunkningsolycka händer. Utbildning och rutiner åsidosätter inte att badvakterna inte kan se allt. De är helt enkelt mänskliga. Varje år rapporteras det om ett flertal allvarliga drunkningstillbud i svenska badhus. Bara under 2014 rapporterade media om 7 allvarliga drunkningstillbud varav två med dödlig utgång. Det faktum att det i flera fall är gäster och inte badvakter som upptäcker dessa olyckor understryker de svårigheter som badvakterna ställs inför. Men det är inte bara badvakterna som bär ett ansvar. Att bada i ett badhus görs på egen risk. Det innebär att vi som gäster bär det yttersta ansvaret för både oss själva och våra barn. Det visar inte minst de domar som fallit de senaste åren där föräldrar dömts för bristande tillsyn av sina barn.
10/20-regeln
Denna regel är ännu inte särskilt vanlig i Sverige. Men den används flitigt i andra delar av världen, framförallt USA där den är mer eller mindre standard för offentliga bassänger. Regeln innebär att man vid ett drunkningstillbud ska upptäcka ett tillbud inom 10 sekunder och inom nästkommande 20 sekunder föra den drabbade i säkerhet och påbörja livräddning.
Test av drunkningsdetektion
Jess Ellis & Associates som är specialiserade på utbildning av badvakter, övervakning av offentliga bassänger och riskbedömning av säkerhet och livräddning genomförde 2001-2002 en studie för att se hur lång tid det tar för en badvakt att reagera på en potentiell drunkningsolycka. De utförde 682 tester där man lade en människolik docka på botten av poolen utan vetskap hos badpersonalen. Resultatet visar att badvakterna i endast 16 procent av fallen lyckades upptäcka dockan inom 10 sekunder.
Standard för drunkningslarm
Det finns idag ingen internationell standard som stipulerar prestanda eller testmetoder för ett drunkningslarm. Man arbetar dock inom ISO (International Organization for Standardization) på en standard (NP 20380, Computer vision systems for the detection of drowning accidents in swimming pools) som man hoppas ha klar senast våren 2017. Standarden kommer att stipulera testmetoder, prestanda, maximalt antal fellarm etc. Den nya standarden kommer att ge en trygghet hos brukaren att de har ett system som uppfyller de högsta kraven.
Davo:
I de skandinaviska länderna har mer än 60 bassänger köpt drunkningslarm med automatisk identifiering. Norge står ut som en stark innovatör med så mycket som 47 som har investerat i ny teknik under de senaste åren.
Attityder att förvärva tekniska hjälpmedel för badvakter har förändrats under de senaste åren i vårt grannland. Ny och förbättrad teknik är nu accepterad som ett komplement till badvakter för att upprätthålla en hög och stabil nivå av säkerhet i simbassänger. Under de kommande två åren förväntas mer än 30 nya bassänger förvärva drunkning larm i Norge.
- Vi har lång erfarenhet av drunkningslarm med automatisk detektering och ser på detta som en mycket bra stöd för badvakterna. Dessutom ser vi stora vinster i hälsa, säkerhet och miljö (HSE) för många intressenter, inklusive Stavanger kommun som ägare. Men badvakter, övriga anställda och inte minst badare kommer att njuta av att ha ett drunkningslarm i drift. Kommunen har som intern policy att genomföra drunkning larm i alla framtida pool, säger Arne Tennfjord, sportchef i Stavanger. Kommunen har under det senaste decenniet köpte drunkningslarm till sex av sina bassänger.
- Grunden för Stavanger är att drunkna larmet ses som en långsiktig och god investering - inte som en kostnadspost. Aquatic Center stad vill ha en generellt stark säkerhetskultur fokus, liksom att leva upp till de offentliga, nationella och europeiska säkerhetsregler, avslutar Tennfjord.
Davo som utvecklade, distribuerar och säljer drunkningslarmet SwimEye är den största aktören i Skandinavien med mer än 70 procent av marknaden mätt i antalet bassänger.
- Under de senaste åren har fokus flyttats till kvalitet och prisnivå. Våra kunder är angelägna om att investera i ett säkerhetssystem som lever upp till deras höga förväntningar. Användbarhet, stabilitet, pris, kvalitet, för att inte tala hög servicenivå är avgörande för att få till goda kundrelationer, säger Tor Petter Johansen som är vd för Davo. Han betonar att innovation och flexibilitet är satt på dagordningen och kommer på lång sikt att vara avgörande i valet av drunkningslarm.
- Marknaden är ständigt i rörelse. Genom att tillhandahålla framtidens teknik och utveckla flexibla tekniska lösningar har vi har en stor fördel i en växande skandinavisk marknad, avslutar Johansen.
Fakta larmaktörer (Källa: Davo)
SwimEye. Huvudkontoret för SwimEye ligger i Stavanger, Norge, och är den överlägset största aktören i Skandinavien med cirka sjuttio procent av marknaden mätt i antalet pooler. Detta system är mycket flexibelt och har mycket hög detekteringshastighet. www.swimeye.no
Poseidon. Poseidon har sitt huvudkontor i Paris, Frankrike och har etablerat sig med anläggningar i många länder runt om i världen. Denna operatören använder också dagvatten kameror för övervakning. http://poseidon.fr
AngelEye. Angeleye kommer från Bologna i Italien och har sitt upptagningsområde i mellersta och södra Europa. Systemet är likt andra aktörer ett tekniskt hjälpmedel för livräddarna. http://www.angeleye.it/
Argusmatik. Argusmatik är det absolut minsta aktören i Europa med den största marknaden i de tyskspråkiga länderna och Nederländerna. Huvudkontoret ligger i Nordhorn i nordvästra Tyskland. http://www.argusmatik.de/
Davo kommer att demonstrera sitt drunkningslarm SwimEye den 26 nov. kl 10:30 i Norrtälje badhus, Idrottsbacken 11, och inbjuder till visning.