Umeås nya badhus, Navet, invigs inför skolstarten i augusti 2016. Umeå kommun räknar med att det nya badhuset, som byggs mitt i centrala Umeå, kommer att locka drygt 375 000 besökare per år.
Navet utrustas med en motströmsbassäng, en hoppbassäng på tio gånger elva meter, en multibassäng på åtta gånger tolv meter, en upplevelsebassäng på 700 kvadratmeter, en småbarnsbassäng på sextio kvadratmeter samt en delbar simbassäng på femtio gånger tjugofem meter. Här byggs även tre vattenrutschkanor av varierande karaktär, med fallhöjder på mellan fyra och elva meter.
På andra våningen byggs ett gym med gruppträningssalar med en total yta på drygt 1500 kvadratmeter. Under badets två våningsplan anläggs parkeringshus i två plan. Konstnären Sonja Larsson tilldelades uppdraget att uppföra ett konstverk i Navet. Hennes konstverk ska pryda kakelväggen som löper längs med den stora simhallens femtiometersbassäng. Konstverket, som består av ett grafiskt kakelmönster, levereras i oktober.
– Vi fokuserar på att bygga ett energieffektivt badhus med värmeåtervinning i badvattnet, minimal kloranvändning samt återanvändning av vattnet från badhusets duschar. Kakelarbetena i femtiometersbassängen är snart klara och för närvarande pågår arbetet med att färdigställa flera bassänger parallellt. I gymmet på andra våningen pågår arbeten med invändiga installationer, säger Gunnar Isaksson, projektledare för Navet på Umeå Badhus AB, det kommunalägda bolag som uteslutande fokuserar på badhusprojektet.
Badhuset var ursprungligen tänkt att stå klart i början av 2016, men ett överklagat bygglov och en fasadglasleverantör som gick i konkurs under projektets gång bidrog till att skjuta fram det planerade invigningsdatumet med ett par månader. Den sista april räknar Umeå Badhus AB med att hela Navet är färdigbyggt. Då inleds arbetet med att trimma in och testa hela anläggningen fram till invigningen i augusti.
– Eftersom vi bygger ett stort projekt mitt i centrala Umeå är det förstås ont om utrymme på byggarbetsplatsen och många grannar att ta hänsyn till. Arbetet har dock flutit på riktigt bra, säger Gunnar Isaksson.