Upplevelse och logistik viktig för spa

Foto: Fredrik Svedberg
Foto: Fredrik Svedberg

Åkerblads i Tällberg tilldelades  2014 silvermedalj vid SpaStar Awards som varje år delas ut av företaget SpaStar International. Åkerblads fick priset för sitt relativt nya spa i klassen ”Årets nykomling”. Juryns formulering var följande:  ”Anrik gård från 1400-talet gifter sig fint med elegant spa signerat 2 000-tal. En weekendupplevelse för connoisseurer.”

Lång historia fram till spa
Åkerblads är Tällbergs bys äldsta gård och härstammar från 1400-talet. På gården levde man av jord- och skogsbruk.  Vid sidan tog man emot kalas, bröllop och begravningar. Först år 1910 började man driva pensionatsrörelse, men hade djur kvar på gården ända fram till 1943, trots att man då hade en ganska stor hotellrörelse. Idag är det 19:e, 20:e, 21:a och 22:a generationen av familjen Åkerblad som välkomnar  till Åkerblads. Nu har man hotell, konferens, restaurang och förstås spat.

Namnet spa är debatterat
Varför en anläggning kallas just spa är under viss debatt. Många menar att namnet kommer från en plats. Spa är en ort i Liège i Belgien med 11 000 invånare. Spa är belägen i en dalgång vars väggar består av bergskedjan Ardennerna. Mineralhaltiga och varma källor i området gjorde orten till en av Europas främsta kurorter under 1300-talet och ortens namn har givit namn till liknande inrättningar. Källorna i Spa blev berömda för sina helande krafter, som bad- och dricksvatten. Fortfarande producerar Spa mineralvatten. Så visst kan det vara orten som ligger i  bakgrunden. Andra menar dock att det istället är en akronym, en slags förkortning, av olika latinska fraser som "Salus Per aquam" eller "Sanitas Per aquam" vilket ungefär skulle betyda "hälsa genom vatten" . Men detta är mycket osannolikt då den inte existerade någonstans före 1900-talet.

Arkitektritad spaanläggning
Åkerblads spa är ritat av arkitektkontoret Per Öberg Arkitekt i Stockholm. Anders Åkerblad fick personlig kontakt med arkitekten Per Öberg och inledde ett samtal om att bygga till ett spa 2011 berättar arkitekten Pau Fulleda Gonzalez hos Per Öberg.
- Vi har ritat ett antal span sedan tidigare så vi är ganska bra på det. Vi brukar anpassa varje spa ganska mycket till kunden och det gäller också att få till flödena mellan våta och torra utrymmen.  Många kunder önskar en lyxig känsla i sitt spa så materialvalen är viktiga, menar Pau.

Upplevelse och logistik
Det är två olika världar som ska mötas på några punkter i anläggningen. Det är gästernas värld och personalens och de har lite olika förutsättningar.
- Personalen och gästerna har olika behov. Det r väldigt viktigt att få logistiken att fungera i anläggningen. Allt ifrån hur man rör sig till hur tvål, handdukar och annat kan tas om hand. Eller hur duschningen fungerar, hur man kan bada och basta. Vi har förstås ett kundperspektiv på projektet. Då kunden ofta vill ha exklusiva material, men att det ändå är en snäv budget, gäller det att förhålla sig till den. Att maximera materialen, men att hålla sig inom budget, fortsätter Pau.

Utmaningar och belysning
Det finns en del utmaningar i en sådan här anläggning och det handlar om VVS och belysning.
- Att samordna alla aktörer är en spännande utmaning. Att få till en bra belysning är också viktigt. Olika rum har olika scenografi och i ett spa är det optimalt att försöka få till både en diskret belysning och en lugn atmosfär, avslutar Pau Fulleda Gonzalez.