I kombinationen boulespel och Fransk-inspirerade parkmiljöer har konceptrestaurangen Boulebar sedan starten i början på 2000 haft som målsättning att få människor att slappna av, le och glömma vardagen för ett tag. Affärsmodellen är enkel: Bra boulespel och god mat i en skön och stämningsfull miljö. I dagsläget finns sex Boulebars runt om i Sverige, samt en nyöppnad i Köpenhamn. Nordisk Sport och Fritidsmiljö mötte upp Boulebars vd Henrik Kruse för en intervju.
Allting startade när ett kompisgäng på sex personer reste runt i Europa och till slut hamnade i Barcelona. Där mötte de en man med gröna byxor, som utan om vetskapen där och då, skulle förändra deras framtid. Mannen visade hur ett bouleklot skulle kastas med en enastående precision. Efter den resan var de självutnämnda boulenördar och drog ihop ett stort kompisgäng som träffades och spelade boule. Med tiden växte gruppen till 300 medlemmar.
- När vi kom tillbaka till Sverige var vi fast. Vi förstod att vi måste ha någonstans att spela på vintern så vi fixade en föreningslokal på Döbelnsgatan i Stockholm. Efter 5 år arrangerade vi den första boulefestivalen som blev en succé, och på den vägen är det, säger Henrik Kruse, grundare och vd för Boulebar till Nordisk Sport och Fritidsmiljö.
I dagsläget finns det sex olika Boulebarer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tillsammans omsatte anläggningarna över 100 miljoner kronor under 2015.
-Vi visste att vi ville ha Boulen som utgångspunkt när vi skapade det första bar- och restaurangkonceptet. Efter det har vi har snitsat oss fram till olika koncept. När vi skulle öppna i Malmö tänkte vi: ”Nu gör vi exakt som vi vill ha det, nu lever vi ut våra drömmar”, säger Henrik Kruse.
Med 120 anställda, en nyöppnad Boulebar i Köpenhamn, samt hela fyra nya projekt i Sverige under 2016 är Henrik Kruse långt ifrån nöjd.
- Vi har mycket på gång, vi ska öppna i Köpenhamn i september-oktober, och en i Stockholm inom ett halvår, dock är det hemligt vart det är. I Stockholm bygger vi mycket själva, men fastighetsägarna hjälper till också. Då delar man på investeringen och fastigheten.
-Idag har vi bilden att vi ska göra 50 Boulebarer, annars är det inte intressant. Och det har inte så mycket att göra med att det är kul att öppna många ställen, utan mer att det är roligt med resan. Det är roligt att hitta en ny ort och bygga upp ett nytt team, med en ny anläggning, fortsätter Henrik Kruse.
Tog hjälp av arkitektfirma
Konceptet bygger på att kombinera Boule med utemiljö på Franskt vis. I början tog de hjälp av Stylt Trampoli arkitekter, som hjälpte till att ta fram det första konceptet.
- Vi hade från början en väldigt tydlig bild av hur vi ville att det skulle se ut, men dem hjälpte oss helt klart att sätta pricken över i:et, och det blev otroligt bra.Vi vill satsa väldigt mycket på desgin och inredning eftersom det är jätteviktigt för inlevelsen.
Trots framgångarna så har det inte alltid varit en lätt resa genom åren.
-Något vi lärt oss är att de tre viktigaste sakerna vid en etablering är att läget är bra, att vi inte är underfinansierade när vi går in i projektet, samt att vi har ett riktigt bra team klart. Är det någon av de tre grunderna som vi inte har då öppnar vi inte. Vi gjorde det en gång och då gick det inte bra. Det handlar inte bara om att bygga rätt, på rätt plats, det handlar så mycket om teamet.
Boule är en sport som ofta anses attrahera den äldre målgruppen, hur ser er målgrupp ut och vad får ni för respons?
-Efterfrågan den senaste månaden har varit otroligt bra. Vi är överraskade över hur pass stora Göteborg och Malmö har blivit. Målgruppen är människor i alla åldrar egentligen. Det handlar mycket om taktik, men vi är öppna för alla människor. En brunch på helgen kan man se vänner, familj, fyra generationers släkt, eller ett äldre par. Den viktigaste responsen för oss är att de kommer tillbaka, avslutar Henrik Kruse