Stockholms stad diplomeras som Fairtrade City

Ariadne Agnetha Marcks v Würtemberg och Stefan Saager Righetti är med i Fairtrade Sveriges styrgrupp. Foto: Scandic
Ariadne Agnetha Marcks v Würtemberg och Stefan Saager Righetti är med i Fairtrade Sveriges styrgrupp. Foto: Scandic

 

Stockholms stad har nyligen diplomerats till Fairtrade City, vilket är den 76:e svenska staden i ordningen att uppfylla de kriterier och krav som krävs för att benämnas som en Fairtrade-stad. Hotelldirektören för Scandic Ariadne Agnetha Marcks v Würtemberg och Scandic Alviks hotelldirektör Stefan Saager Righetti sitter med i den styrgrupp som leder arbetet med Fairtrade City.

Diplomeringen innebär bland annat ett aktivt och engagerat arbete för hållbarhet från Stockholm som huvudstad, men även ett arbete för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling.

- För oss på Scandic är rättvisa arbetsvillkor och en hållbar miljö frågor som vi arbetat med länge. Genom att sitta i styrgruppen för Fairtrade City kan vi använda våra erfarenheter och framgångar inom miljöområdet för att inspirera och påverka andra. Tillsammans är vi starka och kan åstadkomma verkliga resultat, säger Stefan S Righetti Hotelldirektör på Scandic Alvik och Agnetha von Marcks Würtemberg Hotelldirektör på Scandic Ariadne.

Idag finns det omkring 750 städer med Fairtrade City-diplomering som arbetar med att kämpa mot fattigdom i världen. Bland andra Fairtrade städer finns Köpenhamn, London och San Francisco.

I styrgruppen för Fairtrade City finns representanter från näringslivet, civilsamhället och även en politisk representation från majoritet och opposition, som kontinuerligt vidareutvecklar initiativet. Arbetet följs sedan upp och stödjs av Fairtrade Sverige.

- Det är ett åtagande som verkligen kan göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.