Gabriel Wikström till Träffpunkt Idrott

Gabriel Wikström talar om vikten av sociala insatser när barnen är små. Foto: Josefin Johansson
Gabriel Wikström talar om vikten av sociala insatser när barnen är små. Foto: Josefin Johansson

 

Idrotts och folkhälsominister Gabriel Wikström besöker Träffpunkt Idrott för andra året i rad.

-De flesta av oss är överens om att det inte är rätt att hälsan ska vara olika beroende av utbildning eller ekonomi, säger Gabriel Wikström. Det är inte moraliskt rätt att hälsoklyftan ser ut som den gör och därför har vi en skyldighet och ett ansvar att göra någonting åt det, menade ministern.

 

Tidiga investeringar lönar sig

Det är viktigt att påverka livsvillkor tidigt, att arbeta med barn och ungdomar. Vi måste få till de sociala investeringarna när barnen är små. En tidig investering på 1-2 miljoner kan innebära en senare besparing på 40-50 miljoner, sett ur en hel livscykel.

-                           Vi måste få till stånd de sociala investeringarna tidigt i barnens liv. Det finns ett ordspråk som väl visar detta: ”Antingen kan man bygga skolor idag eller så kan man bygga fängelser längre fram”. Det är precis vad detta handlar om, avslutar Gabriel Wikström.

Erik Blix undrade om inte många har bilden från en annan tid, ett annat Sverige, där man hade ett mer folkrörelsebaserat allmänt idrottande. Varför har vi klyftan idag?, frågade han.

Gabriel Wikström menade att klyftorna mellan grupper har ökat generellt i samhället. Sedan början på 2000-talet har skillnaden i medellivslängd ökat ett år mellan en högutbildad och en lågutbildad kvinna. Utvecklingen går åt fel håll, menar ministern. Gabriel Wikström avslutade med ett citat för att göra poängen tydligare:  ”Antingen kan man bygga skolor idag, eller fängelser längre fram.”

 

Monica Ölund, mässansvarig på Träffpunkt Idrott, är glad åt att Gabriel Wikström kunde ställa upp. Hon berättar att han svarade med vändande post att han kommer till Träffpunkt Idrott. Hon blev speciellt glad åt att han i sitt tal påpekade att idrotten inte är ett särintresse, utan Sveriges största folkrörelse. Det bevisar att idrottsrörelsen är någonting att räkna med, säger Monica Ölund.

 

Monica Ölund, menar att frågan hur vi ser på idrottandet också är viktig.

-Gymmen gör väldigt mycket bra, men det syns kanske inte alltid att du är föreningsaktiv i statistiken eftersom det inte mäts. Men många är aktiva på det sättet och vill inte tillhöra en förening. Detta skapar konsekvenser för hur vi fördelar bidragen och är en del av det större perspektivet, hur man hanterar livslångt idrottande, avslutar Monica Ölund.