Deltagarrekord på årets Träffpunkt Idrott

Doppelmayr visade urbana transporter för både fjäll och stadsmiljö. Foto: Josefin Johansson
Doppelmayr visade urbana transporter för både fjäll och stadsmiljö. Foto: Josefin Johansson

Träffpunkt Idrott 15 – 17 mars

Årets Träffpunkt Idrott i Göteborg drog fler deltagare än tidigare. Hela 4 134 personer besökte mässan, vilket är en ökning på 3 procent, berättar Monica Ölund, mässansvarig för Träffpunkt Idrott. Under tre soliga dagar möttes nöjda utställare, besökare och deltagare på konferenserna för att nätverka, utbyta idéer, visa nya produkter, samlas runt viktiga frågor, engagera och ge utrymme för idrottens många möjligheter i samhällsutvecklingen.

 Träffpunkt Idrott arrangerade för första gången på våren istället för på hösten och trettiofem helt nya företag fanns bland utställarna.

- Det är ju en fantastisk resa det här. Man sitter och jobbar med någonting som är platt och sen blir det plötsligt tredimensionellt. Det är en fröjd att se resultatet av de fantastiska dagar det varit och responsen vi fått från våra utställare och besökare. Det är det här man jobbar för året runt, säger Monica Ölund.

- Att flytta datumet fungerade uppenbarligen väl, eftersom vi har ökat på besökarsidan och utställarna är nöjda.

 

Ola Serneke inledningstalade första dagen

Ola Serneke, som på fjorton år byggt ett av Sveriges snabbaste växande företag med 750 anställda, höll ett inspirerande föredrag. Han berättade hur han som byggherre kan främja idrotten för barn och ungdomar, men även för sin personal. Han pratade också om hur han fått till stånd bygget Serneke Arena. Ola Serneke lyfte också fram värdet av hållbarhet och hjärta, att det är viktigt att kunna sova gott om natten.

 

Idrottsminister Gabriel Wikström inledningstalade andra dagen

Sveriges Idrottsminister Gabriel Wikström, som också är folkhälso- och sjukvårdsminister, besökte Träffpunkt Idrott för andra gången. Han inledningstalade under mässans och väldigt intensiva dag. Hans tal följdes upp av en debatt. I panelen fanns Bettan Andersson, ordförande i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborgs Stad, Niclas Bromark, distriktsidrottschef i Västerbottens Idrottsförbund, Marita Friberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete, Kajsa Ravin, kultur- och fritidschef i Gävle Kommun, Göran Tidström, styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet samt Thomas Ejderhov, chefredaktör för Idrottens Affärer. Erik Blix var moderator och ställde frågor om bland annat kostvanor kost, hälso- och folkhälsofrågor men också vikten av att ha inflytande över sitt liv och i samhället. Vilken status man har i hierarkin avgör idag individens hälsa och livslängd, menar Gabriel Wikström i sitt inledningsanförande.

- Då är det klart att idrottsrörelsen har en unik roll att göra skillnad, skapa gemenskap och en känsla av att alla jobbar mot samma mål. Att man skapar ett sammanhang är oerhört viktigt för att höja statusen hos enskilda individer. Det är en nyckelfaktor, sa Gabriel Wikström.

 

Extra insatt seminarium om arbete med idrott i skolan

Per Nilsson, representant för Centrum för idrottsforskning och rektor på Långmosseskolan i Angered, berättade om hur man i Angered, som är en stadsdel i Göteborg med hög andel av ungdomar med annan etnisk bakgrund, arbetar konkret för att få in fysisk aktivitet i vardagen.

I ”Björns Bar” fanns bland annat Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Här hölls debatt, diskussion och frågor från publiken lyftes efter seminarierna.

 

Filmpremiär av Niklas Hylands ”Himmel och helvete”

Precis innan stängningsdags andra dagen, då folk brukar passa på att smita hem, så tog sig folk ändå tid att stanna kvar och se världspremiären av dokumentärfilmen ”Himmel och Helvete”. Ambitionen hos Niklas Hyland, producent/journalist, Elin Norberg och Rädda Barnen, var att nå ut till föreningar, industri och politiker för att visa att filmen kan fungera som ett retoriskt verktyg.

- Premiären av ”Himmel och Helvete” under mässans andra dag fungerade över förväntan, säger Monica Ölund. Niklas Hyland, Elin Norberg och Rädda Barnen valde Träffpunkt Idrott eftersom de trodde att det skulle vara rätt forum att visa den på. Resultatet blev en fullsatt sal och det är häftigt faktiskt, säger Monica Ölund med ett leende.

 

Tredje mässdagen

Evenemangsdagen, den gemensamma dagen tillsammans med besöksnäringskongressen, inleddes med Donald Getz, professer och evenemangsforskare inom turism och event, anförande om sporteventens olika roller och de politiska mål som de uppfyller. Donald gets är verksam vid Göteborgs universitet och medverkar i ett kompetensprojekt som drivs av Riksidrottsförbundet (RF) och besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

- Olika typer av events gynnar ett samhälle på många sätt. Det förekommer många events i svenska kommuner. Dessa bidrar till att göra samhället till en bättre plats att leva och göra affärer på, menar Donald Getz.

 

Besöksnäringen hade sin första dag på onsdagen, besöksnäringskongressen. Vi vill samarbeta, besöksnäringen är en av de främsta orsakerna till att vi reser och vi vill ha punkter ihop, säger Monika Ölund.

- När det gäller framtid så ser vi fram emot att bygga vidare på de nya kamratskapen som inletts 2016, exempelvis samarbetet med fotbollen. 2018 är ett valår vilket gör det extra spännande!  Integrationsfrågan kommer vara högst levande även 2018.

- I sommar kommer vi att finnas på plats i Almedalen för att nätverka och bygga innehåll för 2018, avslutar Monica Ölund. 

På Mässgolvet:

Utbildning för badmästare och verksamhetsledare

Anette Berglund, utbildningsledare Skellefteå kommun Yrkeshögskolan, visar Sveriges enda utbildning som vänder sig till de som vill utbilda sig till badmästare och verksamhetsledare för fritidsanläggningar på distans. Utbildningen vänder sig till de som vill leda verksamheter inom bad, fritidsanläggningar och utemiljöer.

- Det är roligt att vara här, vi vill skapa hälsa i alla åldrar och jobba för tillgänglighet mot alla grupper. År 2004 togs ett folkhälsomål som vi har som utgångspunkt. Idag vill vi skapa hälsa i alla åldrar och jobba för tillgänglighet mot alla grupper, menar Anette Berglund.

 Engo ice arena equipment

Patrik Lund, Bil & Traktor Service och vd Markus Profanter visar upp hockeysargar och senaste nytt bland ismaskiner; ”Red Wolf” och ”Engo 100 RF”.  Det finns idag 6 maskiner i Sverige och 540 runt om i världen. Det som utmärker ismaskinen RedWolf är att kniven har ett patenterat system.

- Knivbytet tar två, tre minuter istället för tjugo minuter, säger Patrik Lund. De här maskinerna är också säkrare och har ett speciellt tvättsystem för skruvsystemet. Man kör maskinen med joystick, vilket gör den enklare att köra.

 

Tress visar ställningar för spontangym

Ställningarna ställs i första hand på skolor, parker, förskolor och fritidshem. 

 Actic visar en ny ställning för gym

Actic visar sin senaste produkt; en ställning för gym där man använder kroppen som vikt. Actic säljer inga egna produkter, utan ställer ställningarna på de kommunala badhusens gym.