Inom delar av Östermalm i Stockholm har det länge rådit brist på ordnade lekytor för barn. Tack vare bland annat tre medborgarförslag växer det nu fram en plan för en spännande lekplats på Sportfältet, Ladugårdsgärdet. Det blir en miljö som uppmuntrar till lek, fysisk aktivitet och förståelse för naturen och ekosystemtjänster. Allmänheten och förskolor i området har under planeringsfasen bjudits in för en dialog kring utformningen.
När man tittade närmare på antalet lekplatser inom Östermalms stadsdelsförvaltning i Stockholms stad blev det tydligt att det fanns behov av utrymme för mer lek. Längs Sandhamnsgatan vid Ladugårdsgärdet har dessutom många kontor omvandlats till bostäder vilket innebär fler barn i området.
Flera aktörer inblandade
Den nya lekmiljön kommer placeras på Sportfältet, Ladugårdsgärdet inom Nationalstadsparken. Det är Östermalms stadsdelsförvaltning i samarbete med Länsstyrelsen och Idrottsförvaltningen i Stockholms stad som håller i planering och utformning. Finansieringen sker med utvecklingsmedel från Norra Länken projektet och medel för demokratiinsatser i Stockholms stad samt med parkinvesteringsmedel från Östermalms stadsdelsnämnd. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till; Idrottsförvaltningen som arrenderar Ladugårdsgärdet vill se att platsen uppmuntrar till fysisk aktivitet och Nationalstadsparken betonar ekosystemet och närheten till naturen. Stockholms stads har egna mål kring demokratisk hållbarhet och lägger vikt vid att ta tillvara idékraften i lokalsamhället genom att invånarna får vara med och påverka.
Testköra under planeringen
Under hela förra året (2015) planerade man för lekplatsen och i processen var man lyhörd för synpunkter och idéer. Målsättningen var att boende och besökare i området skulle ha möjlighet att påverka planeringen. Östermalms stadsdelsförvaltning ordnade en tillfällig lekmiljö för att förbipasserande skulle få upp ögonen för platsen och barn skulle kunna "testköra" och inspireras.
-Responsen har varit mycket positiv. Många föräldrar i området är inte bortskämda med lekytor. Barnen själva kom med konkreta förslag som linbanor och skaterampar, berättar Ewa Reuterbrand, projektledare i Stockholms stad för projektet.
Involverade barn i olika åldrar
Vid tre dialogmöten bjöd man in allmänheten och skolor för att tycka till om den blivande lekplatsen. Med hjälp av feedback från barn i olika ålderskategorier fick man handfasta tips. Vid det första tillfället vände man sig till barn i åldrarna 0-6 år och de fick plantera i odlingslådor, så fröer, bygga insektshotell och leka med olika naturmaterial. Det andra dialogtillfället riktade sig främst till barn i åldrarna 7-12 år och det sista mötet var med äldre barn och ungdomar. Just nu bearbetar man alla idéer inför genomförandefasen nästa år.
-Solstolar, lianer, trädkojor, vattenkran till hunden, mer äng… vi fick en lång rad roliga och smarta idéer från barn och vuxna som engagerade sig i planeringen, säger Ewa Reuterbrand.
Under våren kommer man ta fram ett program som kommer kommuniceras till allmänheten. Byggstarten är planerad till våren 2017.
Förståelse för naturen
I Nationalstadsparkens programförklaring finns en önskan om att skapa en grön entré och fler miljöer för barn. Sportfältet ligger inom Nationalstadsparken vilket skapar naturlig koppling till naturen. Med detta i åtanke kommer man skapa inslag som ökar barnens förståelse för ekosystemtjänster. Ewa Reuterbrand hoppas att man får möjlighet att ta ut svängarna i projektet och skapa olika teman, till exempel kring vatten, lera osv och skapa en arena för barnen att kunna utforska naturen.