Ny vd vill lyfta Strömsholm och Flyinge

Det är viktigt att jobba med att vara konkurranskraftiga och bibehålla vår höga kvalitet, säger Christina Rosell
Det är viktigt att jobba med att vara konkurranskraftiga och bibehålla vår höga kvalitet, säger Christina Rosell

Riksanläggningarna Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre viktigaste ridanläggningar för hästnäringen. Nu ska verksamheterna vässas. Ny ledning och administrativ effektivisering är ledstjärnorna för 2016. Vid rodret står Christina Rosell,  med erfarenheter från ett lite oväntat håll.

 

Strömsholm och Flyinge utbildar gräddan av de som senare slussas ut i den svenska hästnäringen. Men utbildar utbildar ridlärare, hippologer, beridare, kuskar och hovslagare. Men inte bara det. Man genomför tävlingar, events och fungerar som en allmän samlingsplats för ridsporten. Därtill finns på Flyinge ett avelsuppdrag. Uppdragen är som synes många.

Ekonomin har dock haft svårt att lyfta. Det vill man nu råda bot på. I slutet av augusti förra året axlade Christina Rosell ansvaret som VD. Hennes uppdrag var och är att att förbättra ekonomin för både Strömsholm och Flyinge.

-Det gäller både kort- och långsiktigt. Vi ska samarbeta mer och hitta synergier, säger Christina Rosell.  

Christina Rosell har haft många ledande befattningar inom hälso- och sjukvård, bland annat som VD för två dotterbolag inom Praktikertjänst. Där har hon hanterat liknande kompetenser.

-Det kan låta som en avlägsen verksamhet men jag ser många likheter, menar Christina.

Förutom att se över kostnaderna har man gjort om styrelsen samt skapat en ny strategisk ledningsgrupp som är gemensam för Flyinge och Strömsholm. Samma VD och samma styrelserepresentanter ansvarar för båda anläggningarna.

 

Men förändringarna är fler. Exempelvis finns nu en forsknings- och utvecklingschef, en chef för tävlingar och event, en marknadschef gemensam för båda anläggningarna samt en chef för hästutveckling. All ekonomiredovisning och ekonomiservice är förlagd till den tredje riksanläggningen, som ligger i Östersund.

Det man eftersträvar är alltså administrativ samordning och god ekonomi. Flyinge och Strömsholm ska hitta ett närmare samarbete inom utbildningsfrågor, tävlingar, forskning samt hur de bäst bör arbeta med sina samarbetspartners. Nästa steg är att nu att mötas och arbeta fram strategier för de båda anläggningarna.

- Tanken är att vi under 2016 ska hitta sätt att arbeta effektivare inom de här områdena och jobba närmare varann. Där är vi inte riktigt än, avslutar Christina Rosell.