Unikt samarbete främjar tillgänglighet inom idrotten

Foto: Sveriges paralympiska kommitté
Foto: Sveriges paralympiska kommitté

Två starka aktörer inom tillgänglighetsanpassning, KONE och Parasport Sverige, har precis ingått ett samarbetsavtal för att öka möjligheterna för att alla, oavsett fysiska förutsättningar, ska kunna idrotta och satsa professionellt. Gemensamma värderingar och ett brinnande intresse för tillgänglighetsfrågor ledde fram till samarbetet. 

 

 

Den 1 januari i år gick KONE in som aktiv sponsor till Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (Parasport Sverige). Som ett av världens ledande företag inom hissar, rulltrappor, portar och automatiska dörrar har KONE arbetat länge med tillgänglighetsfrågor. Parasport Sverige i sin tur är ett idrottsförbund som organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 18 olika idrotter, samt ansvarar för Sveriges deltagande i Paralympics. Båda parter ser sponsorsavtalet som ett långsiktigt och ömsesidigt engagemang.

 

Vikten av fysisk aktivitet

Parasport Sveriges verksamhet vilar på grundvärderingen att fysisk aktivitet är extra viktigt om man har en funktionsnedsättning. Inom förbundet arbetar man med strategiprocesser och en av sju punkter handlar om tillgänglighet. Ett samarbete med KONE kändes därför naturligt.

-Fysisk tillgänglighet till idrott borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte det. Vi är därför mycket glada över att KONE nu går in som en strategisk partner i vårt arbete för att göra idrott och fysisk aktivitet tillgängligt för alla, säger Johan Strid, generalsekreterare Parasport Sverige.

 

Säkerställa tillgänglighet

KONE arbetar med innovativa lösningar för att alla människor ska kunna förflytta sig på ett smidigt, säkert och bekvämt sätt – något man kallar för People Flow. I detta ingår också att skapa förutsättningar för att människor med funktionsnedsättning ska kunna ha ett aktivt och självständigt liv, en ambition som går hand i hand med Parasport Sveriges målsättning.

-Vi är mycket glada och stolta över att tillsammans med Parasport Sverige driva tillgänglighetsfrågan i samhället generellt och inom idrottsanläggningar i synnerhet, säger Jaakko Kaivonen, vd för KONE Skandinavien.

Malin Brant-Lundin, marknads- och kommunikationschef på Kone berättar vidare att man känner ett starkt engagemang i sin roll som tillgänglighetssponsor. En uppgift som man kommer ta sig an är att titta närmare på idrottsanläggningar. I dagsläget finns brister som kräver att både tillgänglighet och säkerhet förbättras. KONE vill även inrätta ett stipendium som idrottsförbund kan söka för att öka tillgängligheten på idrottsanläggningarna som de använder sig av lokalt.

 

Unikt samarbete

För Parasport Sverige handlar samarbetet också om att skapa bättre förutsättningar för att idrottare ska kunna nå sina idrottsliga mål. För vissa kan det vara att satsa fullt ut på Paralympics.

-Samarbetet är fantastiskt roligt. Vi delar ambitioner och värderingar och arbetar mot gemensamma mål, till exempel att utöva påtryckningar för idrottsmiljön, säger Johan Strid.

-Ja, det här kommer bli ett aktivt samarbete, instämmer Malin Brant-Lundin. Vi brinner för tillgänglighetsfrågan i samhället. Vi vill få upp den på dagordningen och i debatten och kan ta armkrok med parasporten i de här frågorna.

Förutom att KONE går in som sponsor kommer verksamheterna samarbeta inom en rad tillgänglighetsområden för att bidra till att så många människor som möjligt kan leva ett fysiskt aktivt liv både privat och offentligt.

-Det är ett unikt samarbete mellan ett vinstdrivande företag och en ideell förening. Vi möts i värderingen att alla människor sa kunna röra sig i samhället, avslutar Johan Strid.

 

Faktaruta:

  • Den 1 januari 2016 gick KONE in som aktiv sponsor till Parasport Sverige.
  • KONE är ett av världens ledande företag inom hissar, rulltrappor, portar och automatiska dörrar, och har länge varit engagerade i tillgänglighetsfrågor.
  • Parasport Sverige organiserar idrott för personer med rörelsehinder, synskada och utvecklingsstörning inom 18 olika idrotter samt ansvarar för Sveriges deltagande i Paralympics.
  • Fokus i samarbetet ligger på att göra idrott och fysisk aktivitet tillgängligt för alla genom att driva tillgänglighetsfrågan i samhället i stort och på idrottsanläggningar i synnerhet.