Totalt 779 tvåmannalag kom till start och 705 tog sig i mål när världspremiären av Nattvasan arrangerades under vinterveckan 2017. Loppet blev en tuff utmaning som samtidigt sammanfattas av deltagarna med främst ett ord: magiskt. Nu utökas antalet startplatser till totalt 1 500 lag år 2018.
Premiären av världens första etablerade nattlopp blev både en deltagarsuccé och, vilket inte var helt förväntat, en publiksuccé. Många begav sig ut i natten längs Vasaloppsspåret och tände eldar, marschaller och peppade och hejade på åkarna och bidrog i allra högsta grad till helhetsupplevelsen.
– Nattvasan blev en fantastisk framgång. Nu utökar vi antalet startplatser till 1 500 lag nästa år för att ge fler chansen att ta del av denna, som många kallar det, magiska upplevelse, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.
När det nya loppet lanserades 2016 och anmälan till vinterveckan 2017 öppnade sålde startplatserna till Nattvasan slut på 1,5 minut. Nu på söndag, den 19 mars 09.00, öppnar anmälan för vinterveckan 2018.
Loppet är nio mil långt, körs i tvåmannalag och det finns särskilda krav på utrustning som främst handlar om deltagarnas säkerhet och att de bör vara beredda på oförutsedda händelser. Beslutet att utöka antalet startplatser togs efter ett utvärderingsmöte veckan efter premiären.
– Vi vill erbjuda fler deltagare möjligheten att ta del av Nattvasan samtidigt som vi vill hålla det på en bra nivå och behålla känslan av ett äventyr. Det bedömer vi att vi kan göra även med 1 500 lag, säger Tommy Höglund. Nattvasan 2018 avgörs, precis som i år, fredagen innan Vasaloppet, med start i Sälen den 2 mars, 20.00. En natt där den magiska upplevelsen förhoppningsvis förstärks ytterligare i och med naturens eget bidrag i form av fullmåne.
De 779 lagen som kom till start i premiären av Nattvasan i år hade optimala förhållanden på sin färd ner mot Mora men trots detta tvingades många bryta. Efter utvärderingen har främst två anledningar definierats; dels att några av deltagarna hade svårt att få i sig energi på grund av en rubbad dygnsrytm och dels att några lag var ojämna.
– I vissa fall var den ena personen i laget en starkare skidåkare än den andra som då fick kämpa mer för att hålla jämna steg med sin lagkamrat och resultatet blev att han eller hon tog ut sig och gick in i väggen. Tio procent som bryter under så här pass bra förhållanden är en högre siffra än i våra övriga lopp så klart är att det här är en tuff utmaning, säger Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet.