SAS satsar på lågprisbaser

Siktet är inställt på att ha de nya baserna i drift till vintern 2017/2018.

Förslaget om baser utanför Skandinavien har diskuterats en tid, och när det till slut kom gjorde börsen tummen upp. SAS-aktien lyfte under förmiddagshandeln med drygt 5 procent på Stockholmsbörsen.

Syftet med de nya baserna är enligt SAS-chefen Rickard Gustafson att skapa bättre förutsättningar för att hantera prispress och stigande efterfrågan på fritidsresande.

Vi måste ha samma förutsättningar som andra för att kunna flytta fram våra positioner, säger han.

Skatter gör stor skillnad

Gustafson tycker inte man ska beskriva beslutet som en låglönesatsning, då det egentligen inte är några stora löneskillnader mellan Skandinavien och övriga Europa. Däremot gör skatter, pensionskostnader och sociala avgifter stor skillnad.

Kostnaden för arbetskraft för företagen är ganska rejält högre i Skandinavien, på grund av att vi har andra sociala avgifter, andra pensionsstrukturer och andra pensionsskatter. Totalt sett så ser vi att kostnaden för arbetskraft är cirka 35–40 procent lägre i många andra länder i Europa än vad de är i Skandinavien, säger Gustafson.

Fem till åtta flygplan

Målet är att baserna London och Spanien ska stå för 5–10 procent av SAS produktion när verksamheten har kommit igång.

Så det är ett komplement, inte en ersättning av nuvarande produktion, säger han.

Huvuddelen av produktionen kommer vara kvar i Skandinavien, för annars kan vi inte ha en tidtabell som fungerar för vår målgrupp, tillägger han.

Konkret handlar det om fem till åtta flygplan som ska utgå från de nya baserna, bemannade med lokalt anställd personal.

Vad uppstartskostnaden för de nya baserna beräknas bli vill Gustafson inte precisera.

Det är inget vi går ut med, men det är inga stora pengar så det är inget som kommer att påverka resultatet i någon omfattning.

Naturliga avgångar

SAS-chefen räknar inte med att några varsel kommer att behöva läggas på hemmaplan på grund av beslutet om att etablera luftfartstillstånd och baser utanför Skandinavien.

Vi ser inte framför oss några stora övertaligheter. Utan med den storleken på den här produktionen kommer det att kunna hanteras med naturliga avgångar.

De nya baserna påverkar inte heller det pågående omstruktureringsprogrammet som SAS driver, med sikte på att få ned kostnadsbasen med 1,5 miljarder kronor till 2019.

Vi har fortsatt ett stort behov av att effektivisera SAS. Den skandinaviska delen av SAS är och förblir kärnan i vår verksamhet och den måste i sig bli konkurrenskraftig med stärkt lönsamhet.

Enligt SAS-chefen ligger omstruktureringsarbetet väl i fas med planerna hittills.

Det rullar på enligt plan, absolut.