Sollentunas nya Friidrottshall håller världsklass

Foto: Sollentuna kommun
Foto: Sollentuna kommun

På Sollentunavallen i Sollentuna har man nyligen invigt kommunens nya toppmoderna friidrottshall. Utrustad med löparbanor i världsklass ska anläggningen inte bara användas av de boende inom kommunen utan även nyttjas av flera kommuner i Stockholms län genom ett regionalt samarbete.

 Anläggningen är 5 000 kvadratmeter stor och generöst utrustad med ett fyra banor brett 200 metersvarv, åtta 60 metersbanor i mitten, en separat 80 metersraka med tre banor, tre längdgropar samt plats för två höjdbäddar och nät för de långa kasten. Just löparbanorna ska hålla mycket hög klass och är utvecklade tillsammans med världselit och forskare.

- I Europa är det till största delen denna typ av löparbanor som numera används i moderna tränings- och tävlingsanläggningar. Dessa banor återfinns på många OS och VM arenor samt träningsanläggningar och är väl beprövade runt om i världen, men har aldrig tidigare använts i Skandinavien tidigare. Sollentuna Friidrottshall blir därför den första riktigt toppmoderna anläggningen i Skandinavien, säger Johan Fromell, projektledare på KJB.

 

Banorna som lagts in i hallen är av prefabricerade konstruktioner och skapar ett underlag som är mer ”precist” än vanliga löparbanor eftersom de har samma tjocklek och elasticitet/ kraftupptagningsförmåga över hela ytan av konstruktionen. Dessutom innebär prefabriceringen av konstruktionen att den individuella banan optimeras till det yttersta.

- Löpare upplever att de får en energiåterbäring tack vare att konstruktionen ger en svikt vilket även är skonsamt för löparknän och leder. Ingång och utgång av oval blir exakta och minskar därmed skaderisken ytterligare då det skapas en bättre stegnedsättning. Erfarenhet har visat att långvarigt utövande på denna typ av konstruktion av bana är skonsammare för kroppen, menar Johan Fromell.

Övriga ytor utöver tävlings- och träningsområdet i hallen är bland annat två stycken styrketräningsrum, omklädningsrum, kontor, konferensrum samt ett café. Förutom löparbanor i toppklass får anläggningen en upprustad rymlig entré med stora glaspartier som länkar samman inne- och utemiljö.

- Vi har justerat entrén så att det blir ett bättre flöde in och ut genom byggnaden. Kaféet har utökats till kombinerat kafé/samlingslokal/studierum vilket skapar en rymlig och öppen atmosfär. Ytan kommer också att utgöra en naturlig samlingspunkt för ungdomar före och efter träning, säger Björn Engblom byggprojektledare på Trafik- och fastighetskontoret.

Det var i september 2013 som det första spadtaget togs och hallen skulle egentligen ha varit klar i augusti 2015 men blev 15 månader försenad på grund av att markarbetet drog ut på tiden. Totalt finns plats för 500 åskådare i form av in- och utfällbara läktare men är i första hand ska den användas som en träningshall. Kostnaden för anläggningen landade på omkring 200 miljoner kronor.

- På grund av svåra markförhållanden blev hallen cirka ett år försenad. Arbetet med totalentreprenören Fastec har varit bra, även om det uppstått problem på vägen har vi ändå haft en bra dialog och ett bra samarbete. Hallen invigdes 20 november 2016, säger Johan Fromell.