Ny vägledning för framgångsrik naturturism

Satsningen Turism på annans mark ska fungera vägledande för turistföretag och markägare i Sverige. Foto: Erik Kilström/Visit Dalarna.

En nyckel till hållbar och framgångsrik naturturism är samarbete och avtal mellan markägare och turistföretag. En ny vägledning, Turism på annans mark, ska hjälpa parter med olika perspektiv att mötas och förhoppningsvis skapa framgångsrik och hållbar turism tillsammans.

Med Turism på annans mark läggs grunden för utveckling av hållbar turism i Sverige som baseras på respekt för varandras verksamheter. När en bra relation mellan markägare och turistföretag byggts upp ökar möjligheten för samverkan kring till exempel transporter, lokaler, arbetskraft, byggnation av vindskydd och kojor samt draghjälp för ökat antal kunder till exempelvis bondens gårdsbutik. 

För att lyckas behöver markägare och turistföretagare förstå den andres perspektiv och ramar, samverka på ett strukturerat sätt och använda skriftliga avtal. Allt detta finns samlat i den nya vägledningen Turism på annans mark.

De senaste åren har många projekt inom naturturism initierats runt om i landet. Dessa ska på sikt generera intäkter till samhället, skapa livskvalitet för lokalbefolkning, bidra till bättre hälsa och bygga ambassadörer för naturturism. I dessa sammanhang förekommer bland annat dragning av nya leder och upprustning av gamla leder. Detta påverkar en rad markägare och andra näringar. Det är i sådana sammanhang Turism på annans mark kan bidra med spelregler för att undvika konflikter och överexploatering.

"De här branschriktlinjerna kommer att underlätta för utvecklingen av en hållbar, naturbaserad turism. Inte minst finns stor potential att i samverkan med markägaren utveckla en attraktiv besöksnäring som gynnar lokalt näringsliv och genom jobbskapande bidrar till höjd livskvalitet på landsbygden" säger Charlotte Blum, ordförande i Visit Dalarna.

Handledningen har tagits fram i samarbete mellan Naturturismföretagen, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Jordägareförbund och Visit Dalarna.