Världens första e-sports museum

Foto: Emma Bexell

Genom ett samarbete mellan Spelens hus, Bombina Bombast, Natalia Batista och Allan Petersen har man påbörjat projektet #MeH, “Museum of eSport History”, som kan bli världens första i sitt slag.

- Vi vill dokumentera nutidshistoria och utnyttja det faktum att nästan alla som har haft ett finger med i e-sportens framväxt fortfarande lever, säger Samir Arabi-Eter, projektledare på Spelens hus.

Flera av e-sportsindustrins stora namn finns i Skåne regionen, men trots det finns det fortfarande mycket okunskap kring e-sport och möjligheterna i branschen.

- Vi vill lära ut vad e-sport är och sprida information till både spelare och allmänheten. Idag är det självklart att föräldrar stöttar sina barn när det kommer till ishockey och ridning, vi vill att föräldrar ska stötta sina e-sportande barn på samma sätt, säger Samir.

- Vi vill krossa normen för vad som klassas som kultur, hur kultur presenteras och hur deltagare och besökare ser ut, säger Samir.

Utöver informationen som presenteras digitalt kommer de även ha en fysisk utställning om hur utvecklingen av hur bland annat datormöss, kontorsstolar har påverkats av e-sporten.

- E-sportens framfart har påverkat så många delar av olika industrier, säger Samir. Ta till exempel Cosplay, som på bara några år gått från att vara baserad på japansk tecknad film till spel och vidare till e-sportskaraktärer.