Fotbollsarena i Falkenberg blir Martinsons hittills största i trä

Den nya fotbollsarenan i Falkenberg kommer att rymma totalt 5 500 åskådare och består av cirka 1000 m3 limträ och KL-trä. Arenan, som byggs i enlighet med UEFA:s krav, blir den största fotbollsarenan som Martinsons hittills konstruerat, levererat och monterat. Förhoppningen är att den ska öka intresset för att bygga riktigt stora arenor i trä.

– En sådan här allsvensk fotbollsarena får ju stor exponering i media och bland landets föreningar och fans. Fler och fler börjar få upp ögonen för fördelarna med att bygga även större läktare i trä och det här projektet tror vi kan leda till att ännu fler tar steget, säger Joakim Gustafsson, försäljningsingenjör på Martinsons.

Den snabba leverans- och montagetiden, den lätta stommen, den fina akustiken och publikmiljön samt de miljömässiga fördelarna med limträ har fått intresset för träläktare att växa under de senaste åren. En annan faktor som talar för limträ är att det har väldigt bra egenskaper vid brand och därmed klarar befintliga brandkrav väl. Faktorer som tillsammans gör att både mindre och större klubbar har limträ som ett tydligt alternativ.

– När det gäller Falkenberg så hade de blivit inspirerade av den läktare vi byggde i Åtvidaberg och visste att de ville ha något liknande. Det gjorde att vi fick vara med i ett tidigt skede tillsammans med arkitekterna som för övrigt är desamma som ritade Åtvidaberg. Det känns enormt roligt, säger Joakim Gustafsson.

Fotbollsarenan i Falkenberg blir hemmaarena för både allsvenska Falkenberg FF:s herrlag och det elitsatsande damlaget IF Böljan. Huvudläktaren rymmer 2 300 sittplatser och innehåller också omklädningsrum, restaurang, kansli och pressrum. B-läktaren delas upp i tre sektioner med 800 sittplatser i mitten och totalt 2 400 ståplatser på sidorna. I framtiden planeras även läktare på kortsidorna. Plan- och sättstegen kommer att vara i limträ liksom takbjälkar, stommar, gradänger, limträpanel och rasterväggar.

– Vi ansvarar för hela stomentreprenaden inklusive bärdäck och kommer att ha våra montagekillar på plats från september. Går allt enligt planerna ska arenan stå helt klar till mitten av nästa säsong, säger Joakim Gustafsson.