Fotbollsarena i trä på gång i Falkenberg

Illustration över hur träarenan är tänkt att se ut. Den är beräknad att stå klar i november 2016. Bild: Tengbom

I Falkenberg byggs en fotbollsarena i trä. Den ska rymma 5 500 åskådare och består av cirka 1 000 kubikmeter limträ och KL-trä. Den nya arenan byggs enligt UEFA:s krav och förhoppningen är att bygget ska öka intresset för att bygga stora arenor i trä.

Arenan kommer att bli hemmaarena för både allsvenska Falkenberg FF:s herrlag och damlaget IF Böljan. Huvudläktaren ska rymma 2 300 sittplatser och kommer också innehålla omklädningsrum, restaurang, kansli och pressrum. B-läktaren är uppdelad i tre sektioner med 800 sittplatser i mitten och totalt 2 400 ståplatser på sidorna. Även läktare på kortsidorna planeras för framtiden. Plan- och sättstegen kommer att vara i limträ liksom resterande bärande konstruktion. Fasaden och rasterväggar byggs också av trä.

Första spadtaget togs i april och under april, maj och juni har det grundläggande markarbetet skett. Under september kommer stommen sättas och limträet sättas på plats. Det arbetet kommer att pågå i 20 veckor och är tänkt att vara klart under februari nästa år.

- I nuläget så syns det inte så mycket att det ska bli en arena, säger Hans-Erik Wortmann,  projektledare på Falkensberg kommun.

Det speciella med limträ är just dess snabba leverans- och montagetid, att det har en lätt stomme, en bra akustik och att det har bra egenskaper i brand vilket innebär att det klarar av de brandkrav som finns.

Att limträ har bra egenskaper vid en brand är på grund av att träet brinner så att säga kontrollerat. När träet brinner uppstår kolskikt vilket möjliggör att det kan förutses när till exempel en träbalk kan kollapsa. Detta i jämförelse med en stålbalk som är svårare att analysera.

- Det är en vanlig kunskapsmiss att tro att trä är ett dåligt byggmaterial. ”Varför ska man bygga i trä? Det brinner ju upp!” tänker man, men med tanke på hur trä brinner och den kontroll man kan ha över den så är det ur brandsynpunkt ett tacksamt material, säger Daniel Wilded, försäljningsingenjör på Martinsons.

Martinsons står som stomleverantör och stomentreprenör till detta projekt.

Från kommunens sida hade man bland annat Martinsons arena i Åtvidaberg som referens och av kostnadsskäl fann man också att limträ skulle passa bäst.

- Med en liten kommun på cirka 42 000 invånare är det av vikt att ett sådant projekt håller sig inom de snäva ramarna, berättar Hans-Erik Wortmann.