För grön turism

Visita presenterar tillsammans med tankesmedjan Fores hur klimatet, integrationen och lantbruket ska göra Sverige till världens mest hållbara destination.

 

– Sverige är unikt som destination. Det är maten, det är tystnaden, allemansrätten och mycket mer. Och de senaste decennierna har alltfler valt att resa till eller inom Sverige. Turismens omsättning har ökat med nästan 90 procent sedan år 2000. Men vi vill och kan mer. Besöksnäringen har som mål att dubblera omsättningen och exportvärdet. En hållbar turismutveckling får våra företag att växa och skapa fler jobb. Det tjänar alla på, säger Visitas vd Eva Östling.

– Besöksnäringen har en nyckelroll för att skapa framtidens hållbara samhälle. Jag är imponerad över att Visita på ett så kraftfullt sätt har tagit sig an utmaningen att nå klimatmålen, förbättra integrationen och bidra till att hela Sverige, stad såväl som land, ska utvecklas. Nu är grunden lagd för att skapa världens mest hållbara destination, säger Fores vd Mattias Goldmann.

Rapporten ”Sverige – vi löser det”. Beskriver delvis vilka utmaningar näringen står inför, men framför allt beskriver den vad besöksnäringen kan bidra med för att lösa tre hållbarhetsutmaningar: klimatet, integrationen och jordbruket.

– En hållbar besöksnäring innefattar ett långsiktigt arbete för att våra medlemmar ska bli ännu bättre arbetsgivare som lockar och behåller kompetenta medarbetare. Villkoren för besöksnäringen bestäms till stor del av politiska beslut. För att nå målet med en hållbar besöksnäring krävs en kunskap och insikt hos dem som fattar de politiska besluten, säger Eva Östling.

Här kan du läsa mer om rapporten.