Stockholm växer som kryssningsdestination

Foto: Visit Sweden.

Stockholm som kryssningsdestination växer i popularitet och kommer i år att gästas av 270 kryssningsfartyg med rekordmånga 650 000 passagerare, skriver Visit Stockholm i ett pressmeddelande. 

Den 30 april startar kryssningssäsongen när fartyget National Geografic Orion kommer till Skeppsbron. Antalet kryssningspassagerare beräknas bli rekordhögt i år, 650 000 passagerare. Det motsvarar en ökning med 30 procent jämfört med i fjol.

-Kryssningspassagerarna kommer i år att spendera runt 600 miljoner kronor och spelar en stor roll för både besöksnäringen och hela Stockholmsregionen, säger Thomas Andersson, vd på Visit Stockholm.

Under kryssningssäsongen beräknas 270 fartyg komma till Stockholms Hamnar varav rekordantalet 75 fartyg är s.k. turnarounds som inleder och/eller avslutatar sin kryssning i Stockholm. Passagerarna spenderar då ofta en extra dag och natt i land vilket gynnar turistnäringen ytterligare.

–Stockholm är mycket populärt och räknas som en av ”Big five” tillsammans med Helsingfors, Tallinn, Sankt Petersburg och Köpenhamn säger Henrik Ahlqvist, kryssningsansvarig Stockholms Hamnar.