Årets Bygge 2017: Umeås badhus

Navet har nominerats till Årets Bygge, ett pris som lyfter fram de bäst genomförda byggprojekten avseende samverkan, säkerhet, kvalitet, teknik och ekonomi. Den 27:e mars koras vinnaren på Cirkus i Stockholm.

I Badhuset på 20 000 kvadratmeter finns en 50-metersbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten, en hoppbassäng, ett upplevelsebad, en klättervägg, tre vattenrutschkanor, en barnbassäng, ett gym, ett kafé och en relaxavdelning.

Bakom Navets bygghandlingsprojektering samt den invändiga färgsättningen och utformningen av detaljerna står Link Arkitektur. Byggnaden har givits en klassisk gestaltning med en återhållsam färg­sättningen som kompletteras med accentfärger i orange och turkos.

På Navet finns stort fokus på miljövänlig drift. Exempelvis används värmen från det förbrukade badvattnet till att värma upp det nya vattnet som ska pumpas in. För att minska behovet av klor renas sedan vattnet med ultraviolett ljus och den värme som då genereras används för att värma upp luften i badhuset.