Mottagning i Malmö ska stödja elitidrottare

Foto: Jevinia Pixabay

Triangelmottagningen i Malmö och Riksidrottsförbundet (RF) har inlett ett samarbete för att behandla och förebygga psykisk ohälsa hos elitidrottare under och efter karriären.

Verksamheten börjar i liten skala med att ta emot elitidrottare/ledare över 18 år som befinner sig på landslagsnivå eller nyligen har avslutat sin karriär.

– Det är mycket glädjande att en specialistmottagning för Elitidrott och Hälsa öppnar i Malmö som är en stark idrottsregion. Vi har under drygt ett och ett halvt år haft ett liknande upplägg i Stockholm i samarbete med Beroendecentrum Stockholm. Erfarenheter därifrån är mycket positiva, säger Göran Kenttä, huvudansvarig för idrottspsykologi vid RF samt lektor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Att vara idrottare eller ledare inom elitidrotten är förenat med omfattande påfrestningar fysiologiskt och mentalt. I sammanhanget är betydelsen och tillgängligheten av ett idrottsmedicinskt stöd väl känt och den verksamheten är sedan länge etablerad. Däremot är högspecialiserad behandling av psykisk ohälsa fortfarande att betrakta som ett icke tillgodosett vårdbehov inom idrottsmedicin.

– Satsningen ökar tillgängligheten till vård för psykisk ohälsa för verksamma inom elitidrotten i vår region Skåne. Det handlar främst om att ta hand om unga människor som levt under långvarig hård psykisk press, säger Åsa Lundvall, enhetschef på Beroendecentrum Malmö.

Mottagningen för Elitidrott och Hälsa Syd öppnade officiellt den 1 september.