Miljontals amerikaner riskerar att förlora sina pensionspengar

Otaliga amerikaner, som denna byggnadsarbetare, med pension i kollektivtalsreglerade ”multiemployer plans” riskerar att se sina pensionspengar gå upp i rök. En stor del arbetar i bygg-, gruv-, transport- och handelssektorn. Foto: Creative Commons, cred: Skeeze

Krisen i många amerikanska pensionsfonder intensifieras och flera befaras gå mot insolvens. Det står klart efter att flera hearings och offentliga möten i landet under juli månad.

Miljontals amerikaner med pension i kollektivtalsreglerade ”multiemployer plans” riskerar att se sina pensionspengar gå upp i rök. En stor del arbetar i bygg-, gruv-, transport- och handelssektorn. Enligt en uppskattning som Wall Street Journal referera till är hålen i fonderna lika stor som värdet av hela Japans ekonomi, VA Insight.

Under den senaste månaden har hearings och offentliga möten hållits runt om i USA med toppolitiker, samt bransch- och fackföreträdare. Frågan är hur man ska lösa situationer som till exempel Teamster Central States Pension Fund befinner sig i. De har omkring 17,2 miljarder dollar i ofinansierade åtaganden, och fonden förväntas bli insolvent 2025, skriver Tribune News Service.

Om inte politikerna i de värst drabbade staterna antingen höjer skatter, drar ned på sin service eller förmår arbetarna att avstå pensionspengarna genom att godkänna nedskrivningar av fondernas åtaganden, kommer vissa fonder att bli insolventa, konstaterade Wall Street Journal i början av veckan.

Källor: Wall Street Journal / Tribune News Service