Östersund driver unik snöforskning

På bilden syns olika material som testas för snölagring. Foto: Mittuniversitetet

För att hitta framtidens sätt att lagra snö genomförs just nu unika tester i Östersund. Tidigare forskning lämnar mycket att önska och därför görs nu studier för att optimera metoderna för snölagring. Det här är kunskap som vintersportanläggningar runt om i hela världen kan komma att dra stor nytta av.

 Testerna genomförs i Sports Tech Research Centre på Mittuniversitetet inom ramarna för det snö-projekt som drivs i regionen av bland annat Peak Innovation. I testerna jämförs olika material för att täcka över snö. Idag används ofta träbaserade material vid snölagring. I de nya testerna jämför forskarna traditionella material med mer innovativa material, bland annat från Smart Textiles i Borås.

För att kunna genomföra snötesterna har extra forskningskompetens från Luleå Tekniska Universitet tagits in. Det finns stora kunskapsluckor att fylla inom snölagring och därför intresserar sig många runt om i världen för resultatet av den pågående studien.

- Studien är unik i sitt slag och kommer att ligga till grund för fortsatta fältstudier inom området, säger Nina Lintzén, snöforskare på Luleå Tekniska Universitet.

Ambitionen är att fortsätta testerna i större skala i Bruksvallarna under nästa år. Att kunna lagra snö över sommaren är avgörande för de orter som vill kunna garantera en tidig skidsäsong oberoende av klimat. På grund av rådande klimatförändringar blir det allt viktigare för vintersportanläggningar runt om i världen att kunna säkra snötillgången för att vara med i konkurrensen om åkarna.