Sundsvall lagrar snö inför kommande längdskidsäsonger

Foto: Sundsvalls kommun

För att Sundsvallsborna ska kunna åka längdskidor tidigare än vanligt nästa vinter satsar Sundsvalls kommun, SCA och längdskidföreningarna stort på snölagring vid Södra berget. 

-  Det garanterar en tidig start på längdskidsäsongen, vilket är positivt för såväl ungdomsverksamhet som elitskidåkare, säger Charlotte Kalla.

För att förbättra möjligheterna till tidig längdskidåkning kommer Sundsvalls kommun att tillsammans med SCA och längdskidföreningarna ändra metod för produktion av konstsnö till Södra bergets längdskidspår. 

  – Under vinterns kallaste månader tillverkar vi stora mängder snö som täcks med ett halvmetertjockt lager av sågspån. I november tas spånet bort och snön läggs ut på spåret. Förhoppningsvis räcker den sparade snömängden till 2,5 km, säger Anders Erlandsson, friluftsstrateg på Sundsvalls kommun.

Just nu pågår iordningställandet av en yta på 5 000 kubikmeter där snö kan lagras. Ytan ligger strax väster om skidstadion på Södra berget. Högen blir ca 7 meter hög, 90 meter lång och 40 meter bred. Den kommer inte att vara synlig från skidstadion, utan enbart från en kort del av gula, respektive orangea femkilometersspåren. Skogen är avverkad och grävmaskin håller på att jämna till marken och ordna avrinning. SCA bidrar med det sågspån som ska täcka snön, berättar Anders Erlandsson. 

 

Under vintern pågår även en förstudie för anläggande av rullskidbana på Södra berget. En sådan investering skulle innebära ett rejält lyft för såväl ungdoms- som motionsåkarna som får ett specialanpassat spår och slipper blanda sig med biltrafiken. Det skulle dessutom förbättra möjligheterna till längdskidturism.