Allt ljus på Uppsala

Allt ljus på Uppsala 2014. Foto: Stewen Quigley

Den 4-27 november arrangeras ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala”. Uppsalabor och besökare uppmanas  att ta sig ut i höstmörkret för att upptäcka Uppsala city i ett nytt ljus. Årets slinga består av nio objekt, varav ett extra spektakulärt jubileumsobjekt.

Festivalen har arrangerats varje jämnt år sedan 2008 och firar i år femtegångsjubileum. Den 4 – 27 november kommer arrangörerna Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan tillsammans med ett flertal ljussättare, fastighetsägare och ljusvärdar att belysa nio olika platser i Uppsala city.

- Genom åren har ett flertal av Uppsalas kända och okända byggnader, statyer och platser lysts upp och gett besökarna många spännande upplevelser. Vi ser verkligen fram emot att bjuda på ett storslaget evenemang och eftersom det är femte gången så är det jättespännande att vi nu har med ett speciellt jubileumsobjekt som kommer att bli spektakulärt! säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med evenemanget är att uppmuntra Uppsalabor men också besökare att komma ut och röra på sig i city även under en av årets mörkaste månader under vinterhalvåret, samt att visa upp en ny teknik och innovativa sätt att arbeta med ljus.

Uppsala city har i samverkan med Uppsala kommun och näringslivet genomfört fyra Allt ljus sedan starten november 2008. Från och med i år har Destination Uppsala tagit över projektledningen av evenemanget och genomför det i nära samverkan med Uppsala city.

- Allt ljus på Uppsala är ett bra exempel på hur näringslivet och kommunen samverkar för att skapa aktiviteter för invånare och besökare. Uppsalas stadskärna har mycket att erbjuda och det är fantastiskt att se hur eventet får city att lysa lite extra, fortsätter Marlene Burwick.

Förutom jubileet är miljömärkning av evenemanget nytt för i år. Destination Uppsala har från start satsat på att arrangera ett så hållbart evenemang som möjligt. Man har bland annat certifierat festivalen som Miljömärkt event genom stiftelsen Håll Sverige Rent.