38,5 Mkr till L.U.S.T. - idrottsprojekt för ungdomar i utsatta områden

– Vi har olika kompetens och vi når till vardags olika grupper i samhället. Det är en av projektets stora styrkor. Men vi förenas i vår vilja att göra skillnad för unga människor, säger Marie Björling Duell, generalsekreterare på Svenska Seglarförbundet. Foto: Fryshuset

Ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden ställs inför svåra utmaningar, inklusive utanförskap och kriminalitet. För att motverka detta inleds nu ett nytt samarbete för att främja idrott och föreningsliv.

Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Skidförbundet, Svenska Seglarförbundet och Fryshuset beviljas nu 38,5 miljoner kronor för Drömprojektet L.U.S.T. för att stötta ungdomar och kanske även skapa framtida olympier.

– Vi vet att idrotten är en positiv kraft för ungas inkludering i samhället. Nu kan vi göra ännu mer och nå ännu fler, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset.

Projektet syftar till att utbilda minst 350 ungdomar till ledare, skapa minst 270 arbetsmöjligheter för unga och ge minst 32 000 ungdomar mellan 13 och 19 år möjlighet att delta i dess olika aktiviteter.

– Vi vill att fler unga ska hitta sin plats i idrotten och vi tror att våra olympier kan inspirera. De kan förmedla viktiga värderingar som lagarbete, respekt och vänskap och inspirera till aktivitet och rörelse, säger Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare på SOK.

Insatserna är inriktade på att främja fysisk aktivitet, hälsa, sysselsättning och delaktighet, vilket på sikt kan minska utanförskap, segregation och öka möjligheterna för unga att integreras på arbetsmarknaden.

Projektet L.U.S.T. är unikt på flera sätt. Det är en av de största privata satsningarna ekonomiskt sett för att stödja ungdomar i utsatta områden. Dessutom är det ett samarbete mellan organisationer från olika delar av idrottsrörelsen.

– Samtliga idrottsföreningar och förbund som jobbar med unga kan göra nytta för att hjälpa dem att känna sig delaktiga och hitta sin plats i samhället – oavsett var de verkar. Vi hoppas att så många som möjligt ska inspireras och lära av den här stora, och mycket viktiga, satsningen, säger Pernilla Bonde, generalsekreterare på Svenska Skidförbundet.

Projektet hoppas kunna förfina en arbetsmetod för ökad inkludering som sedan kan användas av fler aktörer inom idrottsrörelsen.