SM-veckan Piteå - en minnesvärd succé

Idrottsfestens sista dag bjöd på ett historiskt och minnesvärt lopp då Charlotte Kalla avslutade med ett brons på tremilen. Veckan har bjudit på många avgörande ögonblick när sexton idrotter korat sina SM-mästare och totalt 119 guldmedaljer delats ut. En mästerlig folkfest har ramat in idrottsfesten och hyllningen av Piteås idrottshjältar samlade tusentals personer på torget.

- Vi är fantastiskt nöjda! Det blev verkligen den succé och folkfest vi hoppats på även om det länge var tveksamt om och hur vi skulle kunna genomföra SM-veckan, säger Per Lenndin.

Först i februari togs beslut om genomförande av SM-veckan utifrån regeringens lättade restriktioner i pandemin. Målet utifrån de nya förutsättningarna var att sälja 5000 entrémössor, ett mål som överträffades.

- Totalt sålde vi 5500 mössor och utifrån våra reviderade planer är vi nöjda med det. När kriget bröt ut i Ukraina beslöt vi att skänka 10 kronor per såld mössa till UNICEF:s arbete för de krigsdrabbade barnen. Det känns bra att vi kunnat bidra med stöd i det hemska som händer där, säger Per Lenndin.

En mästerlig folkfest och hyllningar på torget

En mästerlig folkfest ramade in veckan med evenemang, uppträdande, shower, marknad och aktiviteter för små och stora besökare. Hyllningen av Piteås OS-medaljörer och Charlotte Kalla lockade tusentals till Rådhustorget på lördagskvällen. Stora delar av riksmedia fanns på plats när skiddrottningen, under karriärens sista tävlingar hyllades stort i Piteå.

Certifierat Hållbart evenemang - fler tog bussen

Certifieringen via GreenTime innebär att alla delar av evenemanget ska vara hållbart miljömässigt, socialt och ekonomiskt. En revision gjordes under genomförandet och Piteå fick godkänt. Många av besökarna bidrog till hållbarheten genom att ta bussen till arenorna. 1850 personer åkte buss vilket innebär totalt 3700 bussresor och det är 1000 bussresor fler än 2016.

- Certifieringen är omfattande och vi är mycket nöjda att vi fick godkänt. Det känns viktigt att våra evenemang är hållbara. Det är även glädjande att så många valde att ta bussen och bidrog till hållbarhet och att trafik och parkering flöt på bra, säger Per Lenndin.

Tack till alla som bidrog till folkfesten

Det ligger mycket arbete bakom en SM-vecka – både inför och under tävlingsdagarna, både de som medverkar i sitt jobb, arrangörer, deltagare, funktionärer och volontärer.

- Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som på olika sätt bidragit och även till publiken, tillsammans gjorde vi SM-veckan till en succé, avslutar Per Lenndin.

SM-veckan i siffror

  • 1290 deltagare
  • 1286 aktiva
  • 985 funktionärer
  • 119 guldmedaljer
  • 280 meter ledskylt på Lindbäcksstadion
  • 1,2 km mesh, tygvepor
  • 60 SVT-personal på plats
  • 60 Sändningstimmar SVT
  • 600 personer på invigningen
  • 2500 personer kom till hyllningen på torget
  • 1 Charlotte Kalla