Nominerad till Träskyddspriset 2021 - Wildfire på Kolmården

Hållbarhet är prioriterat för Wildfire – även vid materialval. Vi har lyckats förena det med modern träteknik, konstaterar Christine Karmfalk, VD för Kolmården. Foto: Anna Simonsson

Berg- och dalbanan Wildfire i nordens största djurpark Kolmården är i sin konstruktion och estetik inspirerande. Den visar på träkonstruktioners möjligheter att klara höga krav på säkerhet och tufft slitage. Nu uppmärksammas Kolmården och är en av sammanlagt åtta kandidater som har chansen att vinna Träskyddspriset 2021.

– Wildfire är inte bara en hisnande åkfärd och upplevelse. Just det faktum att den är uppförd i modern träteknik, gör att den smälter så väl in i vår skogliga miljö. Hållbarhet är prioriterat för oss, säger Christine Karmfalk, VD för Kolmården.

Skyddat trä används i stora delar av konstruktionen och ger uttryck för såväl ett högt tekniskt utnyttjande av trämaterialets unika kombination av bärighet, anpassningsförmåga och stilfulla kvaliteter.

–  Wildfire är ett exempel på vad som är möjligt att åstadkomma med modern träteknik. Berg- och dalbanan är en av många fina kandidater i årets Träskyddspris. Juryn får en utmaning att kora en vinnare i år, säger Fredrik Westin, VD för Svenska Träskyddsföreningen.

Valet av skyddade träprodukter är ett medvetet val hos konstruktören. Berg- och dalbanan ska klara hårt slitage och ett högt utnyttjande under lång tid. Att anpassa valet av material för ett klassiskt skogsområde i Kolmården är ett exempel på ett både smart och omsorgsfullt agerande från beställaren.

– Wildfire har valts ut som kandidat till Träskyddspriset bland annat för hur beställare och entreprenör har använt trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper på ett kunnigt sätt som rimligen gynnar Kolmårdens attraktivitet, säger Fredrik Westin.

Om Träskyddspriset

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Avsikten är att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad.

Stadsbyggnadsprojekt som nomineras och koras bedöms efter följande kriterier:

  • God arkitektur och funktion – stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta
  • Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaper används på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll
  • Hållbarhet och miljö med ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val
  • Träskyddskunskap framträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid
  • Aktualitet, nyskapande och inspirerande goda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme