Trädgårdsdagar online med fokus på kunskap och inspiration

Bild: Stockholmsmässan

Den 25 mars är det dags för Trädgårdsmässans föredragsserie. I år kan alla trädgårds- och odlingsentusiaster ta del av inspiration och kunskap online via ett hundratal olika föredrag.

Scenföredragen på Nordiska Trädgårdar är ett populärt inslag och lockar varje år många besökare. I år blir föredragen istället digitala och besökarna kan ta del av föredragen hemifrån. Det blir elva fullmatade dagar med allt för de som redan är trädgårdsintresserade eller vill bli! Med omkring 100 olika föredrag inom åtta olika ämnen ger experter och trädgårdsprofiler inspiration och kunskap.

Nordiska Trädgårdars föredragsserie drar igång den 25 mars, biljetter finns till försäljning till och med 4 april. Programmet är sammanställt av FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation). 

Gunnel Carlsons gröna soffa
Här samtalar trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson om aktuella ämnen i 16 föredrag med olika trädgårdsprofiler. Några av de som medverkar är Bella Linde, Anette Nilsson och Hannu Sarenström som pratar om sina odlingsintressen, trädgårdsgärningar och aktuella böcker. Henrik Brodin från Svensk Trädgård delger sina kunskaper om smart vattenhushållning och att ta hand om regnvatten och Annika Christoffersson från Svenska Dahliasällskapet pratar om sina passioner för dahlior.

Växter inne och i kruka. Ur programmet:
Tigge och Stig Unge, Svenska Pelargonersällskapet, berättar hur du väcker och beskär dina pelargoner efter vintern. De ger även sticklingstips.
Lena Klintberg, Gesneriasterna, om färg och finess på fönsterbrädan.

Trädgårdsväxter och trädgårdsdesign. Ur programmet:
Linda Schilén, trädgårdsmästare och föreläsare, pratar om konsten att skapa trädgårdens rum.
Linnéa Oskarsson, programmet för odlad mångfald, Pom/Nationella genbanken, om Älskade perenner – om ”Alma Jansson”, ”Föräldrahemmet” och andra sorter i Grönt kulturarv-sortimentet.

Vildare trädgård. Ur programmet:
Tillsammans med Mikael S Andersson och Mikael Gustafsson, Svenska Orkidésällskapet, får tittarna lära om orkidéer i vår svenska natur.
Småkryp i trädgården med Johan Hallmén, projektet Rikare Trädgård och FOR.

Ätbar trädgård. Ur programmet:
Här får tittarna lära sig odla sin egen mat med ekologiska metoder tillsammans med Karin Jansson, FOBO, förbundet Organisk-Biologisk odling.
Hannu Sarenström, föreläsare och författare, pratar om det nya trädgårdslandet – om att odla grönsaker, blommor och sig själv.

Hållbar trädgård. Ur programmet:
Att odla hållbart i en villaträdgård – från grönsaker till schampo, med Elina Magnusson, Riksförbundet Svensk Trädgård.
Johan Östberg, Träkonsult AB, lär om de viktiga träden och deras värden.

Trädgård tillsammans. Ur programmet:
Odla unga odlare – ett lärande för livet med Andreas Andersson, Riksförbundet Svensk Trädgård.
Tillsammans med Patrik Grahn, Gartnerfondens stipendiat 2020, Stockholms Gartnersällskap, får tittarna ta del av betydelsen av nära, tillräckligt stora och tillgängliga parker för människors hälsa.

Källa: Stockholmsmässan