Billingen friluftsområde - full fart i konstsnöspåret

Billingen friluftsområde. Foto: Tobias Andersson

På berget Billingen i Skövde har det sedan 2016 arbetats febrilt med att utöka kapaciteten av de friluftsaktiviteter som erbjuds. Bland annat har motionsspåren byggts ut, det har anlagts fina pumptracks för mountainbike och utomhusbadet har renoverats. Det som står i fokus i vinter är dock Billingecentret, bergets nya aktivitesnav och konstsnöspåren som för första gången kan nyttjas till maximal kapacitet. Bakom satsningen står Skövde kommun med Peab som entreprenör.

Utvecklingen av Billingen består av flera delprojekt där både projektering och produktion i alla avseenden sker i nära samverkan mellan Skövde kommun och Peab. För att säkerställa kvaliteten på Billingens motionsspår och teknikbanor har flera av de lokala klubbarna varit delaktiga. Men även en rad specialister, bland andra vallagurun Mattias Svahn som brukar synas i Vasaloppets vallabodar och Pierre Supper, internationellt känd pumptrackspecialist.

Konstsnöspåren invigdes redan i december 2018 men det är först i år som vädret tillåtit att snösystemet kunnat nyttjas till full kapacitet.

 

bild
Billingen konstsnöspår. Foto: Tobias Andersson

- Arbetet med de olika spåren började från blankt papper och under projektets gång har projektorganisationen hittat innovativa lösningar som resulterat i fantastiska spår med stor kapacitet. Vid ultimata förhållanden, som det varit nu i januari, kan snösystemet på 72 timmar producera snö för hela 10 km spår med ett djup på 50 cm, berättar Henrik Siewertz, arbetschef på Peab.

Den andra stora delen i projektet som nu står öppet för allmänheten är det nya Billingecentret. Centret som tidigare var en kongresshall har genomgått en omfattande renovering och huserar nu bland annat butik och uthyrning, vallabod, omklädningsrum med mera.

- Billingeprojektet är relativt komplext med många olika frågor och intressen som projektet löpande har haft att hantera. Peab har med sin kunskapsbredd  inom företaget kunnat möta upp med en rad specialister inom olika områden som projektet behövt jobba med. Det har gjort att vi kunnat jobba effektivt och rationellt genom hela projektprocessen. Som beställare inger det en trygghet och förtroende, säger Peter Sundell, projektledare på Skövde kommun.

För den som vill uppleva härliga friluftsaktiviteter och samtidigt se hur ett samhällsbyggnadsprojekt växer fram är Billingen väl värt ett besök.