Höga Kusten hade rekordmånga besökare i juli

Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling

Efter en intensiv vår där vi på Höga Kusten Destinationsutveckling aktivt ställt om våra resurser för att både kortsiktigt och långsiktigt stärka besöksnäringsföretagen i Höga Kusten, kom i mitten på juni ett för många efterlängtat besked; reserestriktionerna lättar och det blir möjligt att resa inom Sverige igen. Hemester var ordet på allas läppar och från en dag till en annan började orderböckerna hos Höga Kustens entreprenörer fyllas på. Siffrorna för juli och augusti visar också att de kommersiella boendena i Höga Kusten aldrig tidigare haft så många svenska gäster.

Från Destinationsbolaget sida rullade vi i början på sommaren ut ”solstolskampanjen” över hela Sverige. Intresset för Höga Kusten var stort och storslagna vyer med vida ytor gjorde vårt utbud extra attraktivt. Nyfikenheten för Höga Kusten spred sig och under juli ökade antalet besökare med hela 90 procent jämfört med juli 2019. 

De slutgiltiga gästnattssiffrorna summerar vi först efter nyår. En förhandstitt på siffrorna för juli och augusti visar att de kommersiella boendena i Höga Kusten aldrig haft så många svenska gäster. All time high gällande hotellnätter i juli månad. Även gästnätterna på camping i augusti månad vittnar om en ökning sedan i fjol, som redan då var ett rekordår.

Trygg och säker semesterupplevelse

– Inför sommaren lade vi stort fokus på att ta fram ett destinationsövergripande informationsmaterial till företagen. I vilket det tydliggjordes hur besökarna kan få personlig service på plats samtidigt som det påminde om att hålla ett hjärtligt avstånd och ta ansvar för varandra och naturen. En stor eloge till alla som skapade en trygg och säker semesterupplevelse för våra besökare denna annorlunda sommar, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

I och med att det blev en annorlunda sommar valde många att semestra på hemmaplan. Under juli och augusti märkte Höga Kustens gemensamma Turistservice av ett stort antal svenska besökare. Många av dem var förstagångsbesökare. 

– Enskilda entreprenörer berättar om 20 till 30 % ökningar både vad gäller gästnätter och omsättning. Jag hoppas och tror att många av våra besökare hade en positiv upplevelse och att de vill återkomma till Höga Kusten igen. Vi har redan nu fått en hel del förfrågningar inför 2021, säger Maria Lundkvist, Verksamhetsledare för Höga Kusten Turistservice.

I en jämförelse med övriga landet, så har Stockholmsregionen minskat med 60 % sedan augusti i fjol. Rikssnittet vad gäller gästnätter i juli ligger på en 32 % minskning och augusti på en 33 % nedgång mot i fjol.