Villa Baro, upplevelsehotellet vid Bysjöns kant

Villa Baro illustrerat av Jacob Wegelius

Nyligen nyöppnade Villa Baro, upplevelsehotellet vid Bysjöns kant utanför Åtvidaberg, beläget på̊ ägorna till Sveriges enda baroni, det Adelswärdska. Villa Baro erbjuder naturupplevelser, golf, paddel, yoga, wellness och jakt, allt på baroniets egna mark. Högklassigt boende och ett hyperlokalt kök. I en framtid där inrikessemestern får allt större fokus visar Villa Baro att hållbar lyx och fantastiska naturupplevelser inte behöver gå via en flygterminal.

Golfare känner sedan länge till Trädgårdshotellet och Åtvidabergs Golfklubb, en av Sveriges vackraste parkbanor. Under 2019 har hotellet genomgått den största förändringen sedan den dåvarande trädgårdsmästarskolan förvandlades till hotell på 60-talet. I och med namnbytet från Trädgårdshotellet till Villa Baro har hela den gamla huvudbyggnaden totalrenoverats och kompletterats med en ny flygel om totalt 20 rum, varav tre sviter, wellnessavdelning och yogasal blickande mot Bysjön.

- Efter en inspirationsresa till Nederländerna landade vi i en diskret träflygel som harmonierar med, istället för att ta fokus från, huvudbyggnaden. Stora fönster från golv till tak bjuder in naturen, och inredningen i både flygeln och huvudbyggnaden andas lekfullhet som samtidigt gör baroniets historia rättvisa, säger Malin Adelswärd, projektledare för ombyggnationen.

- Här ska man bara kunna vara och fylla vistelsen med det man själv vill, vi har 22 000 hektar mark och vatten, eklandskapet utanför knuten och många rum för umgänge. Vare sig man vill spela padel eller läsa en bok i ett hörn känner man sig aldrig i vägen, fortsätter Gustaf Adelswärd, hotell- och markägare.

Köket har influenser från hela världen men med traktens råvaror och kött från egna skogar och beten. Och de lätträknade stegen till första tee gör att golfgästerna fortfarande känner sig som hemma.