Design för hälsosam träning i stadsmiljö

Foto: Nola

Nola slår ett slag för hälsosamma stadsmiljöer. Utomhusträning på attraktiva utegym bör vara ett naturligt inslag i stadsbilden och finnas med redan i planeringsstadiet vid stadsutveckling. Träning utomhus skapar hälsosamma städer, naturliga mötesplatser och förbättrar folkhälsan, något som är av stor vikt i dessa tider.

Det positiva med träning, som bättre mående och stresshantering i kombination med frisk luft ger en utmärkt grund för hälsosamma städer och miljöer. Gemensamma ytor för idrott och rörelse är viktigt för att fler ska ha möjlighet att aktivera sig, och för förbättrad folkhälsa. När inomhusgym stängs, eller har begränsade öppettider finns ett ökat behov av att öppna upp stadsrummet för träning. Ett utomhusgym kan anläggas i såväl stads- som parkmiljö och inte bara invid en träningsanläggning eller motionsslinga. Möjligheten till rörelse och idrott bör spela en viktigare roll vid städers utformning och bör ses över redan vid stadsplanerings-stadiet. Initiativ finns, som till exempel Riksidrottsförbundet och arkitektbyrån FOJAB som nyligen tillsammans har påbörjat ett arbete med att utveckla Rörelsefaktorn – ett verktyg för att lättare kunna integrera och planera för fysisk aktivitet i stadsmiljön.

Nolas utegym Kebne

Kebne är inte bara ett utegym, utan en familj aktivitetsmöbler för naturlig träning och fysisk aktivitet i landskap eller stadsrum. Utegymmet består av okomplicerade enheter för kropps- styrketräning och stretching, fokuserat på kroppsviktsträning. Kebne är designat av formgivarduon Kauppi & Kauppi med särskild omsorg att välkomna alla oavsett längd, ålder, kön eller träningsnivå. Övningar kan enkelt anpassas efter de olika modulerna, med kroppen som motstånd efter olika nivåer och passar att träna på i alla årstider. I systemet ingår en inspirationskarta med grafik över de vanligaste övningarna. Kebne är miljöbedömt och har belönats med flera internationella priser för dess produktdesign.