Stockholms stad vill göra det tryggare för cyklister

Foto: Free Stock Photos.

Stockholms stad gör stora satsningar på att göra det enklare och tryggare att cykla i Stockholm. Nu görs ett försök med tydliga väntytor för vänstersvängande cyklister i korsningen Kungsgatan/Sveavägen.

Försöket innebär att ett särskilt utrymme skapas för cyklister som vill svänga vänster i korsningen genom den så kallade stora svängen.

- I korsningen är det idag förbjudet att göra vänstersväng i två riktningar. I de riktningar det är tillåtet måste cyklister korsa flera körfält och vänta in bilar som kör rakt fram. Vi vill se om det är möjligt att göra det enklare och tryggare för cyklister att svänga i den här typen av korsningar, säger Catarina Nilsson, projektledare på trafikkontoret i Stockholms stad.

Nya trafiksignaler för cyklisterna är utplacerade i korsningen och väntytor är målade. Försöket pågår från maj till oktober och kommer under tiden att utvärderas. Försöket påverkar inte framkomligheten för andra trafikslag i korsningen.

Just denna korsning passar bra för försöket.

- Lösningen är mest relevant i stora korsningar med flera körfält och med mycket trafik, och där det även är förbjuden vänstersväng. Inga större ombyggnader krävs heller för försöket. Både Kungsgatan och Sveavägen är dessutom i cykelplanen utpekade pendlingsstråk, säger Catarina Nilsson.