Padel - Sveriges snabbast växande sport

Ljudabsorberande tavlor från Akustikmiljö och sittmöbler OFFICE BALLZ och HANG ON från Götessons som även de är ljudabsorberande skapar en lugn oas i lobbyn på Halmstad Padel Center. Foto: Anders Sällström.
Foto: Anders Sällström.
HANG OVER från Götessons är en molnformad ljudabsorbent för tak. Finns i många färgkombinationer.
SUND är ett ljudaborberande undertak från Akustikmiljö som kommer i svart eller vitt.
EFFEKT förbättrar akustiken och minskar ljudutbredningen i öppna lokaler.
Andreas Hultfeldt på Akustikmiljö.

Efter att ha fullkomligt exploderat i Argentina och Spanien sprider sig nu Padel även till Norden. PadelTennis är Spaniens näst största idrott och många frågar sig om det kanske kommer bli så även i Sverige.

Text: Anders Wennerström.

Just nu byggs det banor som aldrig förr, de flesta inomhus med tanke på det nordiska klimatet. Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en minitennis inspirerat av squash. Banan är tio meter bred och tjugo meter lång omringad av tre meter höga glasväggar som får användas vid spel. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel. Några som inte tvivlar på sportens storhet är Jörgen Persson och Johan Götesson som vi träffar efter match på nybyggda Halmstad Padel Center. Vi frågar Jörgen Persson om hur man bygger den perfekta rackethallen.

– För mig är Padel en social sport, man spelar exempelvis bara dubbel. Då passar det bra att ha fina umgängesytor som här på HPC.

– En annan grej är saker som blir viktigare i och med att man inte är tjugo längre, bra ljus och akustik. Man blir känsligare och mycket tröttare i hallar som har ekigt och högt ljud, säger Jörgen Persson.

 

Hur gick det i matchen då Jörgen?

– Jag måste väl svara ärligt på den frågan och erkänna att Johan och hans partner Henrik vann denna match mot mig och Johans kusin Pär.

– Att jag vinner mot en gammal världsmästare spelar ingen roll, men vinst mot min elva år yngre kusin kommer jag att leva länge på, avslutar Johan med ett stort leende.

Vi pratar med Andreas Hultfeldt på Akustikmiljö om hur man förbättrar ljudmiljön i rackethallar. Andreas har lång erfarenhet av utmanade projekt, inte bara i kontors- och skolmiljöer utan även från konsertlokaler och arenor.

Padeltennis kommer från länder med betydligt varmare utomhusklimat. Så det är inte konstigt att sporten i Sverige ofta spelas inomhus, särskilt under vinterhalvåret. Hur kan man tänka i samband med nybygge eller upprustning av en befintlig hall?

– När sporten flyttar in i öppna hallar får man givetvis problem med höga ljudnivåer. Det kan smälla på rejält med bollträffar, gummignissel från skor, eller ord som inte lämpar sig för tryck som skriks i samband med att spelare är frustrerade över en miss, fortsätter Andreas.

– Sedan har vi akustikutmaningen med hallar som har läktare för publik, men som i alla sammanhang handlar det om att skapa en helhet, både publik och spelare ska ju höras, säger Andreas.

Tillsammans med Andreas går vi igenom ett antal åtgärder att fundera över som gäller alla sporthallar, oavsett om det är en racketsport eller annan idrott.

 

Entré och Lounge

Många entréer kan kännas ödsliga med ljud som ekar. Med små medel kan få till ett mysigt område där man umgås före och efter spel, något som är bra för klubbkänslan! Jag brukar tipsa om att satsa på att definiera ett rum med hjälp av möbler och mattor. Kläs väggarna med akustiktavlor samt har undertaket ljudabsorbenter skapas en trivsam yta för spelarna.

Draperier och Bollstopp

 Eftersom man i många rackethallar har satt upp så kallade bollstopp i form av stora draperier kan man passa på att använda dem för att dölja enkla ljudabsorbenter. Detta kanske är det enklaste och billigaste sättet att börja? Draperierna hängs ned till golv och har en höjd om cirka tre meter vilket gör att de är på samma höjd ljudet från spelarna.

Taket i hallen

Även här kan man jobba med själva innertaket (se Täby idrottshall på nästa sida), men om detta redan är byggt kan ett billigare sätt vara att hänga nedpendlade absorbenter som dämpar ljudet. Detta gäller särskilt padeltennis som utmanar akustiskt genom att spelet sker i ”glasburar”.

Sponsortavlor

Många klubbar sätter vepor med sponsorlogotyper inne i hallen. En idé kan vara att istället printa sponsorernas budskap på ljudabsorbernade tavlor. Idag kan man få en mycket hög kvalitet på tavlorna, så vill man jobba med fotografier går även det bra.

Väggar

Med perforerade väggar, exempelvis av hålplåt, gör det möjligt att integrera ljudabsorbenter bakom väggens panel. Men en förutsättning är såklart att man är med från början i byggprocessen. Även om man inte har budget för att ersätta befintliga väggar finns en mängd olika lösningar. Ett annat sätt är väggabsorbenter som fästs med trådkorgar som tål mycket stryk från bollar, klubbor och tacklingar.

Publikplatser

Jag menar att publiken i sportsammanhang verkligen ska höras! Det skapar en festlig inramning till alla tävlingsgrenar. I vissa hallar vill man till och med förstärka och rikta ljud via reflekterande ytor. Men om det är en mindre publik kan enstaka hejarop snarare låta ödsliga. Ett effektivt sätt att hantera ljud som sprider sig längs med taket är att använda vertikalt nedhängande ljudabsorbenter – publiken sitter ofta på läktare så takabsorbenter passar bra för detta ändamål.