Tio år senare – ny kanotled klar i Borås

Vid ledens startpunkt kommer det att finnas kanoter att hyra samt flytvästar och paddlar. Foto: Borås stad
Vid ledens startpunkt kommer det att finnas kanoter att hyra samt flytvästar och paddlar. Foto: Borås stad

Efter flera års planering och arbete är Borås Stads nya kanotled i Bosjön äntligen färdig. Med vacker natur, nya vindskydd, grillplatser och god tillgänglighet vill kommunen nu göra det enklare för fler att ta sig ut på vattnet och uppleva naturen.

För ungefär tio år sedan kläcktes idén om en kanotled någonstans i Borås. Efter en utredning landande förslaget om kanotleden på Bosjöns sjösystem. Här äger Borås Stad mycket mark och området är relativt ostört och ger möjlighet till fina naturupplevelser.

–Vi ser detta som en unik möjlighet att få invånarna i Borås Stad att komma ut med kanot i deras närliggande vatten och natur säger Kjell Johansson, snart pensionerad naturvårdskonsulent, Borås Stad.

Fågelliv i fokus

En av de viktigaste frågorna i arbetet med kanotleden har varit att inte störa fågellivet som finns i området. I det inledande arbetet fick därför Borås fågelklubb i uppgift att inventera fågelarten Storlom.

Storlommen är skyddsvärd och en av Borås Stads så kallade ansvarsarter. Syftet med att utse ansvarsarter är att bevara några av kommunens mest sällsynta och hotade arter. Storlommen finns i många av sjöarna i kommunen och därför var det avgörande att kartlägga var den håller till för att kunna planera leden med största möjliga hänsyn.

Vad erbjuder leden?

Vid ledens startpunkt i Bosnäs kommer det att finnas fem kanoter att hyra för 100 kronor per dygn samt flytvästar och paddlar. I närheten stannar även bussen, vilket gör det lätt för familjer och personer utan bil att ta sig till platsen. Det finns två nya vindskydd med grillplatser som ger fina möjligheter att övernatta. Några platser har valts ut som lämpliga tältplatser och det finns gott om grillplatser längs med hela leden samt toaletter. Snart står även en tillgänglighetsanpassad kanotramp färdig vid starten, vilket gör att även personer som använder rullstol ska kunna komma i och ur kanoten smidigt.

Det finns två nya vindskydd med grillplatser som ger fina möjligheter att övernatta. Foto: Borås stad

– Tanken med detta är att locka ut nya grupper av människor i naturen och att inkludera så många människor som möjligt, säger Josefin Holm, naturvårdskonsulent, Borås Stad.

Finansierat av LONA

Arbetet med kanotleden är finansierat av LONA-bidrag, Lokala naturvårdssatsningen, där syftet med bidraget är att sporra kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Bidraget går att få i upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt som är till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Källa: Borås stad