Stockholm gör treårig satsning på basket och ansöker om EM

3x3 mellan Hovet och Aviici-arena Foto: Svenska basketbollförbundet

En ny satsning med basket i fokus ska bidra till samverkan och trygghet i Stockholm under 2025–2027. Dessutom ansöker staden om att arrangera ett EM-gruppspel för damer 2027.

Svenska Basketbollförbundet och Stockholms stad har enats om en treårig satsning på samverkans- och trygghetsinsatser i utvalda stadsdelar. Fokus ligger på basket och projektet sträcker sig över perioden 2025–2027. I initiativet ingår även en ansökan om att arrangera ett gruppspel i damernas EM 2027 i Avicii Arena.

Basket växer stadigt i Sverige. Bland ungdomar och unga vuxna mellan 15 och 24 år är basket den näst största lagsporten. Den nya satsningen omfattar 23 miljoner kronor och ska genomföras med ett fempunktsprogram som avslutas med förhoppningen om att arrangera ett EM-gruppspel.

– Vi ser fram emot att nu kunna växla upp våra insatser inom ramen för vår satsning En sportslig chans i minst 12 olika framtidsområden i Stockholm. Med den ekonomiska satsningen från staden och i kombination med det ekonomiska stöd Svenska Basketbollförbundet erhåller inom ramen för Riksidrottsförbundets satsning Idrottsklivet kommer vi kunna göra stora insatser kring både fysisk och psykisk hälsa och gemenskap med basket som verktyg, säger Susanne Jidesten, ordförande i Svenska Basketbollförbundet.

Beslutet om var EM 2027 ska spelas fattas av FIBA Europe, det europeiska basketbollförbundet, i november 2024. Oavsett om Stockholm får värdskapet för EM eller inte, kommer Svenska Basketbollförbundet och Stockholms stad fortsätta arbeta med de övriga gemensamma insatserna.

Samverkan och trygghet genom basket

Projektet syftar till att använda basket som ett verktyg för att stärka samverkan och trygghet i utvalda stadsdelar. Målet är att engagera fler ungdomar i sport och skapa en positiv gemenskap. Satsningen förväntas ha en positiv inverkan på sociala relationer och bidra till att minska brottslighet.

Ökat intresse för basket

Intresset för basket i Sverige har ökat markant de senaste åren. Ett exempel på detta är publikrekordet för EM-kvalet för damer som sattes i februari 2023, då nästan 9 500 personer såg matchen mellan Sverige och Lettland på Avicii Arena. Denna framgång ger en stark grund för satsningen och stärker förhoppningarna om att arrangera EM-gruppspelet 2027.

– Vi vill ha stora evenemang till Stockholm och vet vilken kraft det finns i dem. Evenemangen medför många positiva ekonomiska effekter, inte minst för besöksnäringen, sysselsättningen och bilden av Stockholm. Basket-EM för damer passar väldigt bra in i vår önskade evenemangsportfölj, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Stockholms stad satsar 9,9 miljoner kronor (förutsatt att EM tilldelas Stockholm) och Svenska Basketbollförbundet 13,2 miljoner kronor i de gemensamma aktiviteterna:

  1. Trygga mötesplatser. Satsning på streetbasketplaner i utvalda områden.
  2. ”Open court”. Lågtröskelverksamhet där utomhusplaner aktiveras med ledare från olika föreningar så som spontanbasket, sommarlovsaktiviteter etc.
  3. Streetbasketturneringar. Turneringar för ungdoms- och breddlag runt om i hela staden genom att olika stadsdelar samverkar med föreningar.
  4. Tourstopp för Sweden 3x3 Tour årligen somrarna 2024–2027. Den nationella 3x3 touren gör tourstopp i Stockholm varje sommar för både ungdomar, damer, herrar, rullstolsburna och lag med intellektuella funktionsvariationer.
  5. Landskamper i stadens stora arenor. Minst en A-landskamp per år ska arrangeras i Stockholm där ungdomar från alla våra föreningar bjuds in. 
  6. Ansökan om EM i Basketboll 2027 (gruppspel, damer). 

Källa: Svenska basketbollförbundet