Prisbelönt ikon återvänder till Kiruna

Solar Eggs placering. Illustration: Futurniture

Riksbyggens berömda konstverk, Solar Egg, har återvänt till Kiruna efter en global världsturné. Det ikoniska konstverket, skapat av konstnärsduon Bigert & Bergström, har valts ut av Kiruna kommun, Riksbyggen och LKAB för att bli en central del av stadens konstsamling.

– Syftet med Solar Egg är att lyfta samhällsomvandling och hållbarhet genom samtal. Att vi nu får överlämna detta konstverk och återinviga bastun i Kiruna känns roligt och spännande, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Norr.

Prisbelönt designikon och global turistattraktion

Solar Egg är ett prisbelönt konstverk och global turistattraktion skapat av konstnärerna Bigert & Bergström år 2017 för nya bostadsrätter i Kiruna på uppdrag av Riksbyggen. Detta gyllene konstverk, tillverkat av guldpläterat rostfritt stål, har blivit internationellt uppmärksammat och har mottagit flera prestigefyllda priser, såsom Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017, German Design Award, Swedish Arts & Business Awards, Svenska Designpriset och London International Awards.

Efter sin premiär i Kiruna har Solar Egg turnerat världen över och rankades år 2018 av Time Out som det tredje mest spektakulära turistmålet i världen. Med imponerande dimensioner på 5 meter i höjd och 4,5 meter i bredd symboliserar det en ny början för Kiruna mitt i dess samhällsomvandling. Inuti konstverket finns en bastu som värms av ett vedeldat aggregat, medan belysningen drivs av solenergi.

b
Solar Egg av Bigert & Bergström på Waldemarsudde. Foto: Riksbyggen
b
SolarEgg i Rättvik. Foto: Riksbyggen

Ny mötesplats i Tuolluvaara

Kiruna Bryggeri har tagit på sig ansvaret för att förvalta Solar Egg och bastun som Riksbyggen har skänkt till Kiruna kommuns konstsamling. Dessa konstverk kommer att integreras på det historiska gruvområdet i Tuolluvaara, känt som TGA-området, och spela en central roll i utvecklingen av en ny, lättillgänglig social mötesplats. Med sina gamla gruvlavar som ramar in området, kommer detta nya kulturella centrum att förena det framtida stadsparkeringsprojektet med Tuolluvaara och fungera som en viktig förlängning av stadskärnan.

Solar Egg kommer att monteras på sin nya plats under hösten, innan snön faller över området. Förhoppningarna är att Kirunaborna kommer att kunna njuta av julbastubad i det nya konstverket.

Kiruna kommun har noga granskat åtta intressanta förslag för driftlösningar för Solar Egg. Kriterier som tillgänglighet, synlighet vid placering och konstnärlig synvinkel har varit centrala i urvalsprocessen. Riksbyggen överlämnar nu Solar Egg till Kiruna kommun för att ingå i stadens offentliga konstsamling. Konstverket kommer att vara tillgängligt både för invånare och besökare och fungera som en förgylld, social mötesplats i Kiruna.