Stockholms nya mötesplats Vattentorget invigs

Invigningen firades med en festlig invigning med musikuppträdanden, foodtrucks, panelsamtal och aktiviteter för stora som små. Foto: White Arkitekter

Nyligen uppnåddes en stor milstolpe i projektet Slussen då Vattentorget officiellt öppnade. Platsen är en ny dynamisk samlingsplats belägen mitt i vattnet mellan Gamla stan och Södermalm i Stockholm.

Invigningen firades med festligheter, inklusive musikframträdanden, foodtrucks, panelsamtal och aktiviteter som tilltalade alla åldrar.

Vattentorget utgör kärnan i den nya Slussen. Det är strategiskt placerat ovanpå förbindelsen mellan Mälaren och Saltsjön och omringar Victoriaslussens tre kanaler. Genom uppdrag från Stockholm stad har White Arkitekter skapat en livlig mötesplats med breda promenad- och cykelvägar samt gott om sittplatser. Det bilfria torget erbjuder en vital lösning för ett av innerstadens mest trafikerade områden.

– Vi är så glada och stolta över att äntligen få visa upp resultatet för stockholmarna Vattentorget ger besökarna möjlighet att uppleva staden från en helt ny vinkel och njuta av vattnet, stadspulsen och Stockholms silhuett från första parkett, säger projektteamet på White.

Vattentorget är en unik samlingsplats som integrerar vattenregleringsinfrastruktur med offentliga ytor. Detta innebär att torget inte bara är tekniskt imponerande utan också erbjuder en plats för människor att mötas, samt möjligheter för konstnärliga inslag såsom offentliga konstverk och temporära installationer. Under Slussbron finns även två nya lokaler som kommer att bidra till att hålla platsen levande även under kvällar och nätter, vilket förstärker torgets funktion som en plats för vistelse.

b
Under Slussbron två nya lokaler som kommer att bidra till att aktiviteterna på platsen fortsätter även under kvällar och nätter. Foto: White Arkitekter

– Vattentorget är ett gott exempel på hur man kan skapa stora mervärden genom att integrera infrastruktur med arkitektonisk kvalitet. Materialpaletten knyter an väl till platsens historia med dess robusta kajer samtidigt som den bidrar med ett modernt uttryck. Vi hoppas att stockholmarna kommer att ha stor glädje och användning för platsen vi skapat, säger projektteamet.

b
Vattentorget är beläget ovanpå utloppet mellan Mälaren och Saltsjön och omger Victoriaslussens tre kanaler. Foto: White Arkitekter