Jenny håller Sollentunas badplatser fria från gäss

Jenny håller koll på gässen i Sollentuna Foto: Sollentuna kommun

Sollentuna kommuns nya medarbetare Jenny ska hjälpa till att bekämpa gässproblem. Hunden Jenny är en Border collie specialtränad för att hålla områden fria från gäss.

Med sin förare patrullerar hon regelbundet Edsbergsparken och kommunens badplatser iförd en orange väst för att markera att hon är i tjänst. Genom att variera sina patrulltider och rutiner försöker de förhindra att gässen vänjer sig vid deras närvaro och undviker att landa i området.

– Vi vill undvika skyddsjakt så långt som möjligt, därför tycker vi att det ska bli mycket intressant att prova detta alternativ, säger Christina Karlemyr, chef för Tekniska enheten på Sollentuna kommun.

b
Jenny och hennes förare planerar att anlända samtidigt som gässen för att avskräcka dem från att landa i området. De patrullerar Edsbergsparken flera gånger om dagen, varierande tider och riktningar för att förhindra att gässen kan förutse ett mönster. Foto: Sollentuna kommun

Kommunen hoppas att gässen kommer att förstå att områdena tillhör ett hundrevir och att de hittar alternativa platser att äta på.

– Hunden Jenny är förhoppningsvis effektiv mot gässen i området. Jag tror också att Jenny, i sin orangea väst, kommer bli en uppskattad syn i Edsbergsparken, säger Britt-Inger Kajnäs (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott, Sollentuna kommun.

Projektet är genomfört med tillstånd från länsstyrelsen och i enlighet med lagstiftningen om skyddsjakt. Enligt både jaktlagstiftningen och kommunens ordningsföreskrifter är det förbjudet för allmänheten att släppa eller hetsa sina hundar mot vilda djur.

b
Jenny är en Border collie - en vallhund som är importerad från USA där hon specialtränats för att hålla områden gåsfria. Foto: Sollentuna kommun

Källa: Sollentuna kommun