Så mycket dyrare blir besöket i nöjesparkerna 2024

Gröna Lund 2015. Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons

Inför den kommande sommarsäsongen har Sambla undersökt prisförändringarna på flera av Sveriges populära nöjes- och djurparker inför säsongen 2024. Priserna för att besöka några av landets största attraktioner under högsäsongen har jämförts med föregående års priser.

Enligt undersökningen har de flesta aktörer höjt sina priser inför året, medan vissa har faktiskt sänkt dem. Universeum i Göteborg sticker ut med den största prishöjningen, där barnbiljettpriset har ökat med 28,95%. Skansen och Astrid Lindgrens värld har också höjt sina barnbiljettpriser med 14,29% respektive 7,14%.

Å andra sidan har Gröna Lund sänkt priset på sitt heldagspass, men samtidigt tagit bort möjligheten att köpa den billigare halvdagsbiljetten. På Liseberg erbjuds en rabatt på cirka 50 kronor för bokningar gjorda online jämfört med köp på plats.

För att ge en komplett bild av kostnaderna för en familj har priserna för en heldag på varje attraktion för två vuxna och två barn beräknats. Till exempel går det att se att Gröna Lund, trots prissänkningen, är den dyraste attraktionen i undersökningen, medan en dag på Skansen är den billigaste.

b
Tabell: Sambla

– Som sagt har många familjer en pressad ekonomi efter de senaste årens kostnadsökningar. Därför är det intressant att se hur stora skillnader i totalkostnad det kan bli för en familj beroende på resmålet man väljer i sommar, säger Marcus Sätherström hos Sambla.

Det framgår tydligt att Gröna Lund, trots prissänkningen, är den dyraste attraktionen i undersökningen, medan en dag på Skansen är den billigaste.

– Man får såklart ta med i beräkningen att besöksmålen skiljer sig mycket från varandra, men det kan ändå ge en tankeställare att det kan skilja över en tusenlapp i bara entréavgiften beroende på var man tar familjen i sommar, säger Sätherström.

b
Tabell: Sambla

Källa: Sambla