Litauiska sommartåget Kustexpress förbereder för en ny säsong

Litauiska Kustexpressen i sommartrafik. Foto: LIETUVOS RESPUBLIKOS SUSISIEKIMO MINISTERIJA

Litauiska LTG Link, en del av LTG Gruppen som är specialiserad på persontransport, planerar för den åttonde säsongen att återigen erbjuda populära helgresor till landets badorter.

Tåget, kallat "Pajūrio ekspreso" eller Kustexpress, kommer att köra från den 31 maj till den 25 augusti.

Fortsatt service till populära badorter

Tåget kombinerat med specialbussar kommer att trafikera sträckan mellan huvudstaden och badorterna Palanga, Nida, Preila, Pervalka samt Juodkrante. Resenärer till Palanga byter från tåg till buss vid Kretinga station, medan de som reser till Neringa byter vid Klaipėda station.

Biljettpriser och miljönytta

Biljettpriserna förblir oförändrade jämfört med föregående år, med en standardbiljett för andra klass kostande 27,2 EUR till Palanga och 28,3 EUR till Nida. Priset inkluderar tåg-, buss- och färjeresor samt miljöavgifter i Neringa. Grupper om tre eller fler personer erbjuds en rabatt på 10 procent. Under förra året estimeras det att passagerarna sparade cirka 115 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från flera hundra bilar.

Fördelarna med att resa med tåg

- Kustexpress erbjuder en utmärkt alternativ till bilresor, där resenärer når sitt mål utan att spendera tid i bilköer, vid bensinstationer eller väntande vid färjor. Att inte behöva oroa sig för parkeringsplatser vid ankomsten till resmålet uppskattas mycket av våra resenärer. Biljetterna till Kustexpress tenderar att sälja slut snabbt, så det är bäst att inte vänta till sista minuten med att köpa dem, förklarar en representant för LTG Link.

En sommar med förbättrade tågupplevelser

Kustexpress avgår från Vilnius fredag eftermiddagar klockan 15:29 och lördag morgnar klockan 08:58. Återresor sker på söndagar, med avgång från Nida klockan 16:00 och från Palanga 18:25, med ankomst till Vilnius runt 23:00. Tidtabellen är anpassad även för de längre helgerna under midsommar och pingst.

Tågresandet erbjuder bekvämligheter såsom Wi-Fi, laddningsmöjligheter och ett utvidgat utbud av drycker och snacks. För barn finns spel- och ritset som gör resan underhållande. Initiativet förväntas locka nya passagerare som upplever tågresandets bekvämlighet och njutning, vilket kan leda till att fler väljer tåg som ett hållbart resealternativ i framtiden.

Källa: LOK -Report