Från otrygg till världsunik lekplats - så förvandlade Sagodraken Tynnered

På världsunika lekplatsen i Tynnered läser Sagodraken sagor för barnen – dygnet runt. Foto: Stena Fastigheter

I Göteborgs stadsdel Tynnered fanns en tidigare otrygg plats som nu har förvandlats till lekplatsen Sagodraken. Här kan nu barn lyssna på sagor av Tina Mackic, författaren bakom böckerna om Sommarskuggan, dygnet runt.

Med hjälp av inbyggda högtalare i den tre meter höga trädraken ska sagorna stimulera barnens fantasi, läsande och berättande.

– Att närsomhelst kunna gå till Sagodraken och lyssna på sagor hade sjuåriga Tina tyckt varit jättespännande. Barnkultur ska vara tillgängligt för alla, så därför är Sagodraken ett fantastiskt initiativ som ger barnen en trygg frizon, inspirerar dem att berätta och ta del av andras berättelser, säger Tina Mackic.

På Sagodraken i Tynnered kan barnen lyssna på fem välkända böcker skrivna av Tina Mackic, känd för Sommarskuggan och Lasse-Maja-filmerna. Böckerna är inlästa av skådespelerskan Angelika Prick.

Sagodraken ligger i en plats i Tynnered som tidigare ansågs som otrygg, intill en gångtunnel vid en spårvagnsplats som är markerad som riskområde av polisen. Den blev färdig förra året och har lockat många barn till lek och läsning. Med sagoläsning dygnet runt hoppas man locka ännu fler.

b
Med hjälp av inbyggda högtalare i den tre meter höga trädraken kan Barnen kan höra fem välbekanta böcker skrivna av Tina Mackic. Foto: Stena Fastigheter

Sagodraken är ett projekt av Stena Fastigheter inom Destination Tynnered, som strävar efter att utveckla området positivt genom att skapa bättre förhållanden för barnen och göra Tynnered till en attraktiv destination för besökare.

– Sagodraken inspirerar både till rörelse, läsning och fantasi. Det är något vi kommer fortsätta arbeta med i vår ambition att utveckla Tynnered som destination, säger Cecilia Fasth, del av styrgruppen för Destination Tynnered och koncern-VD för Stena Fastigheter.

Initiativet har möjliggjorts genom samverkan med författaren Tina Mackic, förlaget Rabén & Sjögren, Pål Eneroth som är kreatören bakom initiativet och del av Destination Tynnered samt Stena Fastigheter och dess medarbetare i satsningen.

b
Sagodraken stod klar under förra året och har lockat en strid ström barn som inspireras till både lek och läsande. Foto: Stena Fastigheter
b
Parken med Sagodraken i bagrunden. Foto: Stena Fastigheter